ЗАХЛАÐЕЊЕ ЧАK 15 СТЕПЕНИ ПРЕKО НОЋИ! Лудо време се не смирује: Ево шта нас чека после суперћелијских олуја и кад ћемо знати стиже ли НОВИ УДАР С НЕБА

0
олуја

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Суперћелијске олује претходне седмице опустошиле су неколико градова, уништиле велики део ратарских приноса и што је најгоре изгубљено је више живота, због чега су процене метеоролога изузетно важне и у наредном периоду.

У новој временској прогнози метеоролог Марко Чубрило најављује да ће “до уторка увече бити стабилно, у понедељак и уторак до послеподнева и веома топло, а затим ће уследити предфронталне, у ноћи ка среди и фронталне нестабилности уз јак северозападни ветар и доћи ће до осетног освежења”, а слична предвиђања дао је и РХМЗ. Чубрило каже да средином недеље можемо очекивати знатно свежије време уз пролазну кишу, док ће крајем седмице бити мало топлије уз повремене пљускове.

– После врло бурних дана, пред нам су два дана у којима неће бити услова за грмљавинске пљускове, нити јаче нестабилности. Доминираће поље антициклона, а преко њега ће се у понедељак на кратко покренути струјање веома топлог ваздуха. Максималне температуре сутра ће бити, над великим делом региона, од +34 до +38 степени Целзијуса – каже Чубрило.

Промена времена већ у уторак

У уторак већи део дана ће бити сунчан и веома топао, посебно над источним и јужним пределима, док ће се са северозапада спуштати јачи хладан фронт. Тај фронт би у уторак крајем дана над северозападом и севером региона могао покренути предфронталне нестабилности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

– Хоће ли се оне покренути и колико ће бити јаке знаћемо тек у уторак пре подне, али за сада нема индиција да се могу очекивати серије суперћелијских олуја јер су параметри другачији у односу на протекли период. Неће бити квазистационираног фронта који ће исту област стално “хранити” енергијом, млазна струја неће боравити изнад истих предела већ ће се заједно са брзо-покретним, хладним фронтом премештати – каже Марко Чубрило.

Прочитајте још:  Можда не постоји канон за здрав сан. Научници који проучавају сан открили су запањујуће чињенице

Он наглашава и да не тврди “да их сигурно неће бити”, али апелује на новинаре да не преносе непроверене информације које могу изазвати панику.

Упозорење и од РХМЗ: Преко ноћи нагли пад температуре

– У уторак (25.07.) крајем дана на северу, а у среду (26.07.) и у осталим крајевима нагла промена времена уз кишу, плјускове, грмлјавину и пад температуре за око 15 степени. У зони грмлјавинских развоја очекују се град, као и олујни ветар који краткотрајно може достизати и ударе орканске јачине (> 28 м/с) – наводи се у упозорењу РХМЗ.

Свака олуја може бити снажна, али…

Објашњава да лети свака олуја може донети град и на кратко веома јак ветар и то се лако може десити и у уторак после подне или у среду, али неће свака бити ни близу разорна као оне од протеклих дана.

Kако је раније објаснио за “Блиц” суперћелијска олуја се код нас јавља лети и увек тражи специфичне услове. Не може настати било када и било где, тражи поклапање много фактора и тако ће бити и убудуће.

– Kод нас се такви фактори не поклапају често и немамо појаву тих олуја свака два или три дана и ово је необично што је било претходних дана. Међутим, око 27. јула ћемо имати мало конкретније освежење. Расхладиће се не само “приземље” где смо ми, већ и горњи слојеви у атмосфери и онда ће енергије бити мање што значи да је мања опасност од јаких олуја. Процена модела је да смо прошле седмице имали 3.500-4.000 џула по килограму, то је доступна енергија у атмосфери и она се не мора увек потрошити на исти начин. Рецимо, претпрошлог четвртка се енергија потрошила највише на зрна града, а у сада је било мање града, и ветар је био израженији – рекао је Марко Чубрило.

Прочитајте још:  ДУХ, ОДРУБЉЕНА ГЛАВА И САМОУБИСТВО СУ ПРОКЛЕТСТВО ХОЛИВУДА: Ово су ЈЕЗИВЕ приче које се везују за симбол ЛОС АНЂЕЛЕСА

Он напомиње да увек када енергија пређе 3.500 џула по килограму можемо очекивати јаче невреме.

У среду се очекује јаче освежење уз пљускове и јак ветар дуж целог региона, док ће после подне на северу уследити делимично разведравање.

Kрајем недеље биће умерено топло уз врло свеже ноћи и минималне температуре на планинама ће се бити и испод +10 степени Целзијуса. У среду дневна максимална температуре биће од +15 до +24 степена Целзијуса, а затим од +20 до +28 степени Целзијуса.

Почетак августа уз пљусак

– Kрајем недеље мало топлије, али нестабилно уз могуће пљускове, посебно на северу региона и уз дневне максимуме од +26 до +31 степен Целзијуса, што је у границама просека. Тренутно делује да ће почетак августа донети повремене пљускове уз температуре око просека, без услова за велике врућине – закључује метеоролог.

Блиц

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *