Скандал на Цетињу: Северина плесала уз Његошеве стихове

0

(фото:Инстаграм)

Скандал на Цетињу: Северина плесала уз Његошеве стихове.

Хрватска поп пјевачица Северина Вучковић својим плесом вечерас је, у дворишту Биљарде на Цетињу, плесала уз Његошеве стихове “Ноћ скупља вијека”, које је изговарао глумац Слободан Маруновић, што је по многима у Црној Гори, скандал над скандалима и најјачи напад на дјело највећег српског пјесника.
Ауторски пројекат црногорског умјетника Димитрија Поповића током којег је представљена графичка мапа ”Ореол микрокозма” и перформанс ”Ноћ скупља вијека” одржан је вечерас на Цетињу.
Прочитајте још:  Брнабић: Пет земаља у ЕУ мора да призна Косово, да бисмо и ми испунили тај услов!
Догађај је организован поводом 210 година од Његошевог рођења, а како је прије неки дан на пресу саопштила координаторка пројекта Исидора Ковачевић, Димитрије Поповић поклонио је Народном музеју Црне Горе умјетничку збирку од 10 радова.
Професор Саво Марковић, ректора Универзитета Медитеран је казао је за Спутњик да је Северинин наступ тим поводом у дворишту Биљарде, скандалозан и скаредан.
“То је највећа увреда Његоша од када су почели да јуришају на њега, проглашавајући га за геноцидног пјесника, да је мрзитељ овог или оног народа, што наравно не стоји. Његово дјело има универзалне вриједности које надмашују границе Црне Горе, Његошу је васиона претијесна. Такво тумачења Његоша довело је до оваквих перформанса, који представљају увреду не само Његоша, већ и читавог народа у Црној Гори. Доводити Његоша на ниво субкултуре је више него скандалозно”, казао је Марковић Спутњику.
Прочитајте још:  Скандал “комшија“: Усташки поклич „за дом спремни“ на графитима у Неуму
Милутин Мићовић, књижевник, његошолог, оштро је реаговао на вијест да ће се вечерас, у дворишту Биљарде на Цетињу, одржати ауторски пројекат црногорског умјетника Димитрија Поповића, поводом 210 година Његошевог рођења, на коме ће стихове говорити глумац Слободан Маруновић, а наступиће и хрватска пјевачица Северина Вучковић.
“Тај перформанс је и симптом новоцрногораца и њихове иделогије, који не подносе ни сопствено поријекло, а камоли његошеву духовну узвишеност и мартирство косовских Црногораца-Срба. Њихово је само оно што могу да оборе на земљу, у “смртну прашину“, – па онда својски да се провеселе.”, истакао је Мићовић у изјави за Спутњик.
“Пуно сам се бавио Његошем – и на литераран и на ликовни начин, тако да мислим да се овом приликом остварује једно лијепо сугласје амбијента, теме и мотива”, казао је Поповић на раније одржаном пресу.
Догађај је организовао Секретаријат за културу Пријестонице Цетиње, и одржан је у лапидаријуму Његошеве Биљарде.
Бобан Нововић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=JlMTGRrcnzI

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *