Власти БиХ отимају Србима земљу и својатају споменике културе.

0
бих

Власти Федерације БиХ, које су после рата одузеле земљу Србима, сада спроводе последњи корак конфисковања српских имања кроз “хармонизацију земљишних књига и катастра”, пишу “Новости”.

Наиме, у “Службеном гласнику” ФБиХ објављује се да власник мора да се јави у одређеном року или ће остати без земље. Проблем је што власнике нико писмено не позива па Срби избегли из БиХ не знају да се на њиховим плацевима и њивама успостављају нове земљишне књиге за некретнине које су њихово власништво деценијама уназад. наводи лист.

Србија и Република Српска су, у покушају да то зауставе, отвориле шест канцеларија у РС при Управи за геодетске и имовинско правне послове а директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је позвао Србе пореклом из ФБиХ да током лета посете своја имања и провере стање у земљишним књигама и, ако уоче неправилности, обрате се некој од канцеларија.

Председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је за “Новости” да је према попису из 1991. године у Федерацији 32 одсто земље – шуме, пољопривредна земљишта и плацеви – било у власништву Срба и позвао их да провере стање своје имовине јер их нико из ФБиХ неће звати.

Према његовим речима, најтежа ситуација је са шумом у Кантону Сарајево у општини Илијаш. “Тешка је ситуација и у средњој Босни, Травнику, Доњем Вакуфу, Завидовићима, у Маглају, Лукавцу”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Код отимања српских непокретности нема правилаа, јер је у свим кантонима у ФБиХ угрожено право поседа и својине пошто Срби нису у могућности да бране своја имања. Ту се посебно издваја члан 58. Закона о стварним правима Федерације БиХ који омогућава стицање по доспелости, 20 година ко обрађује српску земљу има право да стекне имовину”, објаснио је Радановић.

Прочитајте још:  Мијаило Бацковић – једна крајње спорна свештеничка биографија

Није само земља та коју отимају Србима већ и културна добра, пишу “Новости”.

Тако су културни и научни посленици у Сарајеву као босански споменик културе прогласили Чајничко јеванђеље старо више од 500 година, а српски лингвисти и историчари упозоравају да се сва јеванђеља настала на подручју средњовековних Босне и хума присвајају и издају у Сарајеву као босанска јеванђеља.

Међу босанским културним споменицима се тако нашла и Повеља Кулина бана из 12. века представљена као “родни лист босанске државе” иако је реч о првој ћириличкој повељи коју је исписао на српском народном језику српски писар Радоје и где стоји “у име Оца, Сина и Светог духа”, а не “Алаху екбер”.

И средњовековни стећци на којима је најчешће урезан крст постали су предмет спорења и својатања власти у БиХ. Сличних проблема било је и у Хрватској иако је тамо највише на удару било благо Српске православне цркве, наводе стручњаци.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *