Ни они не могу без Русије: Украјински тенкови “раде” на руску нафту

0
леопард

Тенкови (Фото: Глобал Лоок Пресс/ФабиА¡Н СимА³Н)

Украјина користи руску нафту прерађену у Мађарској и Турској за тенкове које јој је испоручио Запад, објавио је “Ханделсблат”.

Немачки лист додаје да је мађарски нафтни и гасни гигант МОЛ удвостручио продају Украјини у последњих шест месеци, позивајући се на податке тамошње царине.

“Будући да МОЛ нафту набавља махом из Русије, украјинска ратна машина ће се пре свега напајати њом”, прецизирао је “Ханделсблат”.

Иако је Мађарска чланица Европске уније, Будимпешта је обезбедила изузеће од западних санкција уведених Руској Федерацији – за увоз сирове нафте из Русије преко нафтовода. Зато МОЛ може да понуди Кијеву нижу цену за рафинисане нафтне деривате од многих компанија из ЕУ, које због тога губе тржишни удео у Украјини.

Пре рата Украјина је око 30 одсто домаћих потреба обезбеђивала из рафинерије “Кременчуг” у Полтавској области, где је прерађивана нафта увезена из Азербејџана. Погон су наводно тешко оштетили руски ракетни удари у априлу 2022. и до сада је тек делимично обновљен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако Кијев у потпуности зависи од увоза нафте, у Украјини нема несташице горива, чак и сад кад је повећана потрошња зарад тенкова и оклопних возила које јој је донирао НАТО. Изгледа да има и сасвим довољно дизела за генераторе које је Запад послао прошле зиме да стабилизује напајање електричне мреже тешко оштећене услед руских удара, приметио је “Ханделсблат”.

“Испорука горива, које долази из Словачке и Мађарске нафтоводом, али и из Румуније, углавном се врши железницом преко Пољске”, изјавио је за немачки лист аналитичар Института за централну Европу (ИЕС) у Лублину Михал Пашковски.

Прочитајте још:  Леви'с напушта руско тржиште

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *