Наше благостање зависи од личних односа, а не од богатства или славе.

0

Наше благостање зависи од личних односа, а не од богатства или славе.

Роберт Валдингер Роберт Валдингер (САД, 1951) је психијатар и професор на Универзитету Харвард. Његов ТЕД говор је један од најпопуларнијих до сада, са преко 40 милиона прегледа. Његова студија о „бољој повезаности“ показала је да „када стварамо везе, у стању смо да радимо невероватне ствари“. Волдингер тврди да су „кључ среће односи са другим људима“, на основу налаза Харвардске студије о развоју одраслих, коју је он режирао.

Прочитајте још:  Руски божићни спот је нешто најбоље што ћете видети за крај године (Видео)
Харвардска студија није узела у обзир спољне факторе као што су новац или друштвени статус. Миленијалци анкетирани 2007. „срећу су повезивали са, између осталог, новцем и славом. „И то су урадили“, рекао је професор, „јер им друштво даје управо такве поруке“. То се дешава путем реклама, филмова, серија, медија или лично. Није потребно много труда да се ваша веза настави; велики резултати се могу постићи кроз многе мале дневне акције, које би, према Валдингеру, требало да се заснивају на четири стуба:

  1. Пријатељство. Аутор књиге Добар живот пише да пријатељи пружају емоционалну подршку и да су подршка на коју се можете ослонити у стресним ситуацијама. Стога он инсистира на важности „свакодневне бриге о односима“.
  2. Активност: Активност нам помаже да одржимо и проширимо личне односе, подижемо самопоштовање и помаже нам да пронађемо сврху у животу.
  3. Самопоуздање и сигурност. Наша срећа је такође заснована на томе да будемо своји. Желимо везу у којој нема потребе да се претварамо и где можемо да се осећамо самопоуздано.
  4. Промене. Као појединци, ми смо променљиви, а прихватање ове чињенице од стране нас и наших вољених помоћи ће нам да постанемо срећнији.

На крају, ова четири стуба потврђују главни закључак са којим смо почели: личне везе су мотор среће. Они нам, према речима професора, „помажу да смањимо стрес” нашег свакодневног живота. А „када људи немају везе, усамљени су, немају с ким да разговарају, па остају у стању стреса“, а ова лична ситуација изазива праве друштвене земљотресе, који дугорочно и са порастом број несрећних и усамљених људи доводи до ерозије и нарушавања друштвене и друштвене кохезије, краја супсидијарности и раста благостања и етатизма*. Важност личних односа је такође важна између колега на радном месту. Према једној студији, 30 одсто запослених има најбољег пријатеља на радном месту, а такви запослени боље раде јер су више посвећени компанији од људи.

Прочитајте још:  Пас који је пронашао породицу после операције “Олуја“ након 139 дана и 500 километара!
На крају, Валдингер нас подсећа да потрага за срећом не може бити жеља за нечим великим и тренутним, већ скуп малих догађаја и тренутака: „срећа је збир малих тренутака радости, као што је разговор са пријатељем или виђење цвет.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Шпанији, Телефоница је такође спровела студију о важности људске везе. Валдингер се придружио дугачкој листи сјајних личности које уче од Телефоницине иницијативе „Боље повезане“ или су инспирисане њом . Ова платформа наглашава важност људске везе као кључа за невероватне резултате. Да ли сте икада читали есеј Карола Војтиле (папе Јована Павла Другог) Личност и акција ? Не улазећи у вишегодишња истраживања о потрази за срећом и начинима да је пронађемо, иако су корисна за стварну анализу проблема, овај рад нам даје широку представу о томе „ко смо“ и како човек, будући у вези са Другим и другима, треба да живи у односима да би био срећан.

*Ово се односи на ситуацију да се држава све више меша у приватни живот човека, јача контролу, а грађани све више зависе од државе кроз социјалну помоћ, обезбеђење, пензије, бенефиције. Брига о другој особи се пребацује на јавне службе, што води тоталитаризацији власти.

ИФАМ.ЊУЗ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *