Гајде су настале у Косјерићу

0

Мало ко зна да су гајде настале у најмањој и најсевернијој општини Златиборског округа – Косјерић. Када су их Шкоти видели много им се свидео звук па су их однели у своје крајеве. Правиле су се од јесење јареће коже.

Косијерић је познат и по Културно уметничком друштву које је основано 1933. године, а седиште му се налази у Турском хану. Турци су овај објекат сазидали 1854. године за администрацију и наплаћивали путарине.

 

У Турском хану се чувају делови одора које су носили наши преци а посебну пажњу привлачи је женски прслук који је био веома мали, али је управо он држао исправљена леђа припадница лепшег пола, ту је и обавезан појас, јер су оне радиле тешке послове, па им је он придржавао стомак. Мушкарци су носили беле кошуље, а чакшире су између ногу имале проширење како их ништа не би стезало док су цео дан радили у пољу.

У Косјерићу вредно је видети и легат Лизе Марић-Крижанић, сликарке из Субјела, знамените жене двадесетог века, супруге Пјера Крижанића – чувеног карикатуристе и сестре, такође знаменитог, Сретена Марића, есејисте, преводиоца и професора светске књижевности који је већи део живота провео у Паризу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На четири километра од Косјерића налази се Сеча Реке у којој се налази црква брвнара. Црква је посвећена Светом Георгију. У писаном облику први пут се спомиње 1690. године. Турци су је спалили 1805, па ју је обновио вожд Карађорђе у периоду од 1809. до 1812. године… Данас је црква жива, а поред ње и једна од камена јер нико није очекивао да ће брвнара издржати и прославити двестоти рођендан.

Прочитајте још:  ФАНАРИОТИ ПРОТИВ СВЕТОСАВЉА

Гордана Чановић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *