ОРБАН НАЈАВИО НОВИ РАТ СВЕТСКИХ СИЛА! Језиво упозорење премијера Мађарске током говора у Румунији

0
орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Премијер Мађарске Виктор Орбан сматра да се велики сукоб може избећи само ако “велики момци прихвате да на небу могу бити два сунца”

Мађарски премијер Виктор Орбан у свом годишњем говору полазницима летње школе Балвањош у румунском граду Баиле Туснад пожалио се да су му румунски домаћини послали дипломатски демарш са списком тема о којима не би требало да говори.

Поткачио Чешку и Пољску
Звучи као уврнута претња, али Орбан је брзо прешао на друге теме. У једном тренутку се обрачунао и са Чешком, за коју каже да је “практично променила страну” након што су “федералисти напали Вишеградску групу” (В4). Словачка се „колеба“, додао је, а „само Пољаци и Мађари се држе“, односно чувају оно што Орбан мисли да група В4 значи и за шта се залаже.

Том приликом се није осврнуо на чињеницу да је његова политика према руској агресији на Украјину потпуно супротна политици пољске владе.

Чешки премијер Петр Фијала је, реагујући на Орбанов говор, рекао да је Чешка суверена држава која сама одлучује шта ће подржати или шта жели да промени у ЕУ, а „апсурдна стигматизација сигурно неће допринети неопходној сарадњи централноевропских држава, која захтева међусобно поштовање”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Америка и Кина да прихвате да на небу могу бити ”два сунца”
У већем делу остатка говора, Орбан се бавио објавом рата између Америке и Кине.

– Ситуација је данас таква да смо сваким даном све ближи сукобу ове две силе – сматра Орбан.

– Данас се налазимо у најопаснијем тренутку светске политике, када водећа велика сила настоји да види себе као доброћуднијег, доброћуднијег него што заиста јесте, и приписује злу намеру свом изазивачу више него што је оправдана. Почетна позиција обе супротстављене стране не гледа на то шта су намере другог, већ на шта је он способан. На овај начин се већ спрема рат. Сукоб две велике силе, па и између њихових војника, данас је вероватнији него што видимо одавде – сматра Орбан и закључује да се овај велики сукоб ипак може избећи ако свет, односно „велики момци”, прихвате да на небу могу бити „два сунца”.

Прочитајте још:  Британска професорка: Трансфобично и одвратно је не веровати ученици која каже да је мачка

Информер

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *