Шеф Еулекса ћутао на насиље над Србима, а сада се јавио да брани Куртија

0
косово

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Шеф Еулекса Ђовани Пјетро Барбано изразио је забринутост поводом, како је рекао, медијских извештаја да нови шиптарски полицајци из српске заједнице добијају претеће поруке.

Он је путем објаве на Твитеру сваку врсту претње или застрашивања назвао неприхватљивим.

“Веома сам забринут због медијских извештаја у вези са претећим порукама новим косовским полицајцима из невећинских заједница. Било каква врста застрашивања је неприхватљива, а ја наглашавам значај да Косовска полиција одражава и представља целокупно становништво Косова”, написао је Барбано.

На северу КиМ почела су да раде 74 нова полицајца из невећинских заједница, од којих су 45 Срби.

Заменик директора косовске полиције за северни регион Митровице Ветон Ељшани је рекао да су остали припадници ромске, ашкалијске, египћанске, бошњачке и турске заједнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“На север су дошла 74 нова полицајца из заједница, од којих је 45 из српске заједнице. Док су други припадници ромске, ашкалијске, египћанске, бошњачке, турске заједнице. Тренутно је то фаза њихове интерне обуке, а њихова обука укључује патролу, саобраћај, истраге итд”, изјавио је Ељшани за Телеграфи, пренео је Зери.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да Београд има информације да Срби које је Приштина ухапсила без било каквих доказа у затворима преживљавају терор и малтретирање, па је затражио од Еулекса да их заштити.

“Имамо значајне дојаве о њиховом малтретирању и било би трагично ако би им се било шта догодило, то би имало буквално несагледиве последице. Молимо Еулекс и међународну заједницу да реагују и учествују у спасавању живота српских притвореника. Неки од њих су у притвору по више од годину и по дана”, нагласио је председник Вучић.

Прочитајте још:  Око 25.000 људи се одрекло сепаратистичких докумената за пет година

Поводом изјаве Барбана да “Косовска полиција мора да одражава и представља целокупно становништво Косова“, програмска менаџерка невладине организације Нова друштвена иницијатива са Косова Милица Андрић Ракић констатовала је да би сада све било другачије да је претходно руководство те мисије ЕУ препознало ту истину још у фебруару 2022. године.

Реагујући на ту Барбанову поруку, Андрић Ракић је на Твитеру написала:

“Много би сада било другачије да је претходно руководство Еулекса препознало ову истину и суштински захтев заједнице у фебруару 2022. године, када су специјалне јединице полиције албанске националности биле распоређене у областима косовских Срба”.

Она је додала и да се нада да Еулекс има увид у етнички састав специјалних јединица (укључујући и пре изласка Срба из институција) и њихову процену како је то допринело одлуци српских полицајаца да напусте те снаге.

Подсетила је и да је све то изазвано још прошле године због илегалног присуства специјалних полицијских снага на северу које траје месецима.

“Углавном моноетничке формације које се састоје од косовских Албанаца биле су присутне у областима са српском већином уз јасно кршење 2 члана устава“, додала је Андрић Ракић.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *