Макрон упозорава на нови империјализам на Пацифику: Кину назвао “предатором”?

0

Емануел Макрон (Фото: TANJUG/AP PHOTO/BOB EDME)

Председник Француске Емануел Макрон упозорио је данас на “нови империјализам” на Пацифику током посете региону.

Он је осудио “предаторско понашање великих сила” у региону, где Кина проширује трговинске и безбедносне везе.

Француска, која има острвске територије које се протежу на Индо-Пацифику, укључујуц́и Француску Полинезију, појачала је одбрамбене везе са Индијом и другим земљама у региону, као део корака да се супротстави кинеском утицају, пренео је Ројтерс.

У говору у Вануатуу, Макрон, први француски председник који је крочио на ту пацифичку острвску државу после Шарла де Гола, рекао је да ц́е Француска радити “раме уз раме” са државама у региону да очувају своју независност.

– У Индо-Пацифику, посебно у Океанији, јавља се империјализам и логика моц́и која прети суверенитету многих држава, најмањим, а често и најкрхкијим – рекао је Макрон, не наводец́и ниједну земљу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Савремени свет потреса суверенитет и независност Индо-Пацифика, оценио је он.

После посете Вануатуу, Макрон би требало да стигне вечерас у Папуу Нову Гвинеју, коју је данас посетио амерички министар одбране Лојд Остин.

У мају су САД и Папуа Нова Гвинеја потписале одбрамбени споразум, који поставља оквир за Вашингтон да обнови луке и аеродроме у тој земљи за војну и цивилну употребу.

САД и њихови савезници настоје да одврате нације пацифичких острва од успостављања безбедносних веза са Кином, навела је агенција.

Макронови саветници кажу да Француска може бити “алтернатива” и помоц́и острвским државама да диверсификују своја партнерства да не би постале превише зависне од једне земље.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *