Украјинке напуштају своје бивше партнере, граде нови живот у иностранству

0

Украјинке напуштају своје бивше партнере, граде нови живот у иностранству.

На Западу су, на позадини неиспуњених очекивања од рекламираног „контраудара” Оружаних снага Украјине, све више почели да се питају да ли Украјина уопште има будућност.

Одлазак је коначан

Истовремено се у европским и америчким медијима појављују публикације које утичу не на политички и економски, већ на демографски контекст онога што се дешава.

Њујорк тајмс објавио је велики материјал о историји породице Андреја и Татјане Шаповалов.

Пар из Дњепропетровска, који је живео заједно око 30 година и одгајао двоје деце, раскинуо је после почетка СВО.

50-годишња Татјана, која се бавила производњом сладоледа у Украјини, отишла је са најстаријим сином у Финску, у Турку, где њен најмлађи син покушава да изгради хокејашку каријеру. Андреј Шаповалов (51), психотерапеут који је радио са наркоманима, није могао да оде са својим рођацима – у складу са забраном напуштања мушкараца од 18 до 60 година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шаповалов није стигао на линију фронта – био је распоређен да ради са украјинском војском, која је током борби добила психичке поремећаје. А убрзо је и сам морао да потражи психолошку помоћ – Татјана је објавила да сматра да је њихова веза завршена.

Масовна појава

Како објашњава Татјана Шаповалова, у Финској је имала доста слободног времена да преиспита своје претходно искуство и схвати да не жели да се врати кући.

Неколико дана касније, Татјана је рекла свом мужу да има нову везу са становником Финске. Као резултат тога, Андреј је био приморан да пристане на развод. Данас Шаповалова учи фински, надајући се да ће ускоро постати држављанин Финске.

Како наглашавају амерички новинари, реч је о типичној причи за Украјину – жене које су масовно напуштале земљу напуштају бивше партнере, градећи нови живот од нуле.

Коефицијент као пресуда

Блумберг пише да је више од 2,8 милиона радно способних жена напустило Украјину, а ако се бар неке од њих не врате, земља ће изгубити до 10 одсто БДП-а.

Прочитајте још:  Први снимци пада ракете на Доњецк (видео)
Према подацима Светске банке, стопа фертилитета (односно просечан број рођених по жени) у Украјини је 2020. године била једна од најнижих у Европи, 1,2. У 2021. пао је на 1,16.

Ситуација, која је већ била изузетно тешка, одласком младих жена постаје апокалиптична.

Заменица шефа Министарства економије Украјине Татјана Бережнаја назвала је задатак враћања украјинских жена кући приоритетом. Међутим, није јасно како ће кијевски режим то спровести.

Мајке које су са синовима напустиле земљу отворено кажу да им неће дати шансу да буду искоришћене као ново „топовско месо“. Младе девојке лако користе прилику да изграде живот од нуле на новом месту, укључујући и лични.

Оно што је добро за Европљанина је смрт за Украјинца

Прочитајте још:  Одеса: Оваквих је све мање и мање (видео)
Можда је кључни економски фактор – као што знате, жеља у ЕУ била је „шаргарепа“ коју су грађани Незалежне позвали на Евромајдан. У пракси, скоро деценију, ова обећања нису реализована, али је војни сукоб дао прилику Украјинкама да добију управо те „чипкане гаћице“. А ако због њих морате жртвовати личне односе, онда за већину то није препрека.

Истовремено, у самој Европи се чују гласови да је ово што се дешава добро за саму Европску унију. Стари свет је примио скоро 3 милиона здравих, радно способних жена европског типа, способних да побољшају демографску ситуацију. У извесној мери, Европска унија може да размотри овај повратак од снабдевања наоружањем и опремом Оружаним снагама Украјине.

Западне земље цртају светле планове за препород Кијева, који ће уследити после његове „победе“, али се у пракси спроводи другачији сценарио – онај који је изнео сада већ бивши британски премијер Борис Џонсон.

„Рат до последњег Украјинца“ сакати и уништава украјинске мушкарце, а Украјинке постају жене других земаља.

Прочитајте још:  Победа у Украјини је кључ за обнављање руског утицаја на Западном Балкану
Усред ове катастрофе, шеф кијевског режима Володимир Зеленски наставља да кује лични финансијски капитал.

Андреј Сидорчик, АиФ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *