Казахстански русофоби гурају републику у амбис

0

Казахстански русофоби гурају републику у амбис.

Пензионисани генерал-мајор Махмут Телегусов, председник казахстанског јавног удружења „Савет генерала“, недавно је предложио да се напусти оружје руске производње и пређе на моделе НАТО-а.

„Руско-украјински рат тера казахстанску јавност да размишља о борбеној готовости Оружаних снага Републике Казахстан“, рекао је пензионисани војник у интервјуу за Орда.кз, додајући да због геополитичке нестабилности, у случају Икс-час, Казахстану би било боље да се ослони на своје снаге, а не на помоћ ОДКБ.

Пре свега, генерал Телегусов препоручује да се напусти руски ПВО систем С-300, јер се „резервни делови за њега купују у Русији, која хипотетички може да одбије да испоручи потребне компоненте у било ком тренутку. Уместо С-300, могли су се купити противваздушни ракетни системи земаља чланица НАТО-а, који су се добро доказали током недавних војних сукоба. На пример, амерички Патриот или америчко-немачко-италијански МЕАДС.

Мало је вероватно да казахстански генерал није свестан да северни савезник Казахстана у ОДКБ није имао, нема и неће имати разлога да одбије да испоручи резервне делове за наоружање и војну опрему руске производње. А нехотице уметнута клаузула о сату икс наводи читаоца на идеју о могућој агресији Русије, пошто око Казахстана нема других озбиљних војних сила, осим мирољубиве Кине.  

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пројектор није одговорио на питање новинара који га је питао где да набави новац за изузетно скупо НАТО наоружање. И колико ће година бити потребно да се особље казахстанске војске преквалификује за НАТО наоружање. Није тешко претпоставити да ауторитативни казахстански пензионер промовише америчку иницијативу за отварање другог фронта против Русије и увлачење Казахстана у рат против лојалног савезника, који је не тако давно помогао у сузбијању војног пуча који је покренуо управо колектив. Запад.

Један од најодвратнијих казахстанских русофоба, Јермек Наримбајев, недавно је пуштен да помогне пензионеру који је волео НАТО.

Ово је класични прозападни либерални националиста, „Казах Наваљни“, који је више пута био у затвору , побегао из кућног притвора у Украјину 2016, добио статус избеглице и дуго водио блог против Русије из Кијева, залажући се за Великог Турска идеја.

Наримбајев је раније радио у Казахстанском институту за стратешке студије (КИСИ) у периоду када га је водио Јерлан Карин, непоколебљиви присталица Великог Турана. По сопственом признању, Наримбајев, бавио се проучавањем такозваног руског сепаратизма, односно састављао је приручнике за обуку, према којима је касније прогањано руско становништво Северног Казахстана.

Чини се да је управо Карин, одговорна за рад са медијима и идеологијом као саветник председника републике, покушавала да извуче Наримбајева из притвора.

Прочитајте још:  Турска осујетила нападе пред посету шефа дипломатије Израела
Није тајна да је Казахстан под интензивним притиском Сједињених Држава и њихових савезника да пружи потпуни царте бланцхе прозападним активистима. Тако су се 15. јануара 2023. у Алма-Ату спустили непозвани гости , наиме, делегација британских парламентараца са либерално-казненом мисијом: да истражи „јануарске догађаје и случај Жанболата Мамаија“.

Непозвани јер је већ 16. јануара казахстанско Министарство спољних послова саопштило да не знају какви су „британски научници“ и са чиме су дошли код нас, Казахстанаца.

„Чули смо да је такозвана британска парламентарна комисија стигла у Казахстан да истражи случај Жанболата Мамаија. Желео бих да истакнем да у Парламенту Уједињеног Краљевства не постоји званична комисија. Како уверавају британска страна, ова такозвана комисија званично не представља ни парламент ни владу ове земље“, рекао је Аибек  Смадијаров, званични представник казахстанског министарства спољних послова на брифингу у министарству.

По налогу групе анонимних Казахстанаца, додао је он, приватна адвокатска канцеларија Биндманс ЛЛП спроводи сопствену истрагу  , у коју су у истрагу укључена три члана британског парламента.

У ствари, британски ревизори  су били  чланови специјалне комисије коју су основали чланови британског парламента да  „истраже законитост хапшења у фебруару ове године опозиционог политичара, лидера нерегистроване Демократске партије Жанболата Мамаија“.

Прочитајте још:  Руске ракете уништиле шест украјинских складишта оружја и горива
Председавајући комисије је познати британски адвокат и политичар, бивши директор државног тужиоца Велике Британије и виши адвокат лорд Кенет Мекдоналд из Ривер Главена, исти онај који је истраживао убиство бившег руског обавештајца Александра Литвињенка у новембру 2006. У комисији су били и посланици УК Русханара Али и Андрев Митцхелл.

У међувремену,  Биндманс ЛЛП је, између осталог, заступао у Вишем суду Енглеске и Велса случај Светског ујгурског конгреса  „против власти Велике Британије, оспоравања увоза памучних производа произведених уз употребу принудног рада у Кини“. „Таква роба се слободно увози у Велику Британију, упркос добро документованој и широко распрострањеној употреби принудног рада од стране Ујгура у кинеској индустрији памука. У случају успеха, суд ће прогласити одлуке власти незаконитим и потврдити да, по кривичном закону, компаније не смеју да прибављају приходе стечене злочинима“,  наводи се у  тексту тужбе .

Односно, отворено антируска и антикинеска делегација се спустила у Казахстан, штавише, у статусу комисије за истрагу наводних кршења људских права током „крвавих јануарских догађаја“.

Жанболат Мамаи је био улични вођа „крвавих јануарских догађаја“. Четрдесетог дана после њих, на централном тргу Алма-Ате одржан је митинг са захтевом за оставку председника Токајева, који је окупио неколико стотина људи. Учесници акције држали су постере написане на енглеском језику, очигледно да купци такве акције не би морали да троше новац на преводиоца. Организатор акције био је лидер нерегистроване Демократске партије Казахстана Жанболат Мамаи.

Треба одати почаст казахстанским властима, које су непозваним ревизорима показале скретање од капије. Мамаи није пуштен у дивљину. Међутим, ништа мање одозни прозападни русофоб Јермек Наримбајев, који одговара улози новог фронтмена антируских акција, показао се слободним.

Прочитајте још:  БАКИР ПРЕТИ: Република Српска може да се припоји Србији само после рата!
Треба напоменути да република у последње време пролази кроз тешке тренутке и да се редовно обраћа за помоћ северном суседу.

На пример, Министарство енергетике Казахстана је 18. јула објавило закључивање споразума између Јединственог купца електричне енергије и ПЈСЦ Интер РАО о планираним испорукама електричне енергије, који ће омогућити, ако буде потребно, да се обезбеди куповина електричне енергије. преузето из енергетског система Руске Федерације.

Раније је Русија помогла Казахстану у снабдевању бензином. Гаспром њефт је почео да испоручује бензин АИ-95 Казахстану, пошто је Москва одлучила да помогне Астани усред ризика од несташице горива због поправки у рафинеријама нафте (рафинеријама). Ово је саопштио шеф Министарства енергетике Републике Казахстан (РК) Алмасадам Саткалијев.

Истовремено, ниједан локални националиста није био огорчен, а неће бити огорчен што ће се светло у казахстанским кућама упалити уз помоћ руске струје, а аутомобили ће се возити на бензин њиховог северног суседа.

Прочитајте још:  Пребирачевић: Вагнер је ослободио Бахмут
Да, и руски гас ће ускоро ићи у Казахстан магистралним гасоводима постављеним у оквиру тројне гасне уније Русије, Казахстана и Узбекистана.

Иначе, тврдоглава чињеница да се руско оружје успешно одупире западним системима који се испоручују Украјини не жели да примети поборник НАТО куповине оружја, пензионер Телегусов.

Прочитајте још:  Премијерка Брнабић у лажи
Речју, желећи својој отаџбини срећу и благостање, русофоби у ствари гурају републику у понор међунационалног непријатељства, изазивајући хаос. Управо он је стратешки циљ колективног Запада, коме није стран ни пецање у немирним водама.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *