Пребирачевић: Војска у Нигеру пучем покушава да спасе земљу

0
Нигеру

Нигер

У Нигеру, афричкој држави од 25 милиона становника, извршен је пуч у којем је председничка гарда збацила досадашњег председника Мухамеда Базума са власти који је на власт дошао 2020. године на таласу незадовољства претходном влашћу у којој су се челници државе ослањајући на заштиту Американаца и Француза толико препустили корупцији и бахатости да им није било спаса. Власт је преузео сада већ бивши председник који је имао један веома битан задатак а то је да смањи корупцију која је достигла невиђене размере.

Земља богата уранијумом који извози у Француску од које и зависе француске нуклеарне електране и даље води борбу као да није независна држава и као да је још увек под индиректном колонијалном управом својих бивших власника Француза. Војска и народ су се у пар сати приклонилим пучистима и тако је ова рунда преврата добила на смањењу тензија и избегнуто је шире крвопролиће.

Али само дан након ултиматума датог сада већ бившем министру финансија Нигера да има 48 сати да одговори где је државни новац и државне резерве или да се суочи са стрељањем отпочела је француска и америчка кампања по свету али и међу афричким земљама како би брзо обуздала и ставила под контролу ову за њих важну афричку земљу. Морамо напоменути да Американци имају базу у Нигеру са око 1000 војника као и да Французи имају своје формације и војне базе у својој бившој колонији коју свакако доживљавају и данас као своју колонију.

Још једно присуство америчких војника далеко од своје куће гарантује заштиту америчких интереса по цену интереса локалног народа. У Буркини Фасо и Малију су се десили слични процеси и тамо влада изразито антифранцуско и антиамеричко расположење као и сада у Нигеру чији демонстранти пред француском амбасадом носе руске заставе. Француска је практично протерана из Малија.

Прочитајте још:  „РУСКО ПРОЛЕЋЕ“ У СРБИЈИ: НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА ЗАВРШАВА СЕ 1. СЕПТЕМБРА

Спекулације које су ових недеља трајале око Вагнерових формација које се повлаче из Африке изгледа да нису тачне. Изгледа да су се нечије жеље да се Вагнер повуче из Африке ипак изјаловиле и само је дошло до ротације снага које су већ биле присутне. Стигли су одморни припадници Вагнера са вероватно новим идејама за ово подручје које је подложно моменталној реализацији јер овде нико неће губити време.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Економска заједница западноафричких држава – ЕКОВАС притиска пучисте да се повуку и да не кваре успостављене бизнис релације које је свргнути председник само преузео од свог претходника без обзира на обећања и потребе народа сопствене земље али и пораст џихадистичког насиља које је почело све више да захвата ову земљу.

Генерал Абдураман Тијани је преузео кормило над државом и за сад одговара лидерима Афричке Уније и ЕКОВАСА-а да нема повлачења. Западноафричке земље, мада не све, наложиле су и економску блокаду земље као и Европа што је моментално замрзла помоћ тој сиромашној земљи па чак је речено и да се не искључује употреба војне силе уколико се бивши председник не врати на чело земље.

Колико је то могуће остаје да видимо јер би се онда поставило питање па зашто онда нису војно реаговали на исламистичке терористичке формације које оперишу у земљама подсахарске Африке него се тиме као баве Американци и Французи који су ту у ствари да само осигурају своје фантастичне инвестиције у искоришћавање сировина које ова земља поседује а којима је богата упоредо са тим једна од сиромашнијих земаља афричког континента. Чад је једна од земаља која предњачи у могућности да војно интервенише мада је у самом Чаду већ доста незадовољних због самог учешћа у Судану али и исказане негативне реакције неколико земаља из окружења које не желе да војно нападну Нигер.

Прочитајте још:  Пооштрава ли Москва курс према онима који преко руских ТВ торпедују Русију и Путина?

У главном граду Нигера Нијамеју нема никаквих недоумица и народ и војска су на истој страни а велика је вероватноћа да ће кренути управо примером и путем којим су кренули Буркина Фасо и Мали који су им прве комшије и који су се за помоћ обратили Русији у покушају да пробају да заштите своје становништво од исламских терориста као и да покушају да се издигну изнад корбача колонијалног газде којег су мислили да су се давно решили. Будући дани ће бити кључни за опстанак пучиста али то ће бити и један снажан ударац за Француску која свакако неће мирно посматрати стратешке губитке и већ су исказали спремност на драстичне акције како би задржали свој утицај у овој земљи. Док се пише овај текст стижу информације да је Нигер искључен из СВИФТ-а као и да је уведена забрана лета изнад Нигера за све врсте летелица како цивилне тако и војне што може бити предуслов за брзу војну интервенцију.

Са друге стране пучисти су донели одлуку да се поред затварања граница док се ситуација не среди забрањују и извоз уранијума у иностранство. Напоменућу само да су компаније које експлоатишу те руднике француске. Криза се продубљује из сата у сат. Војна интервенција веома извесна а видећемо како ће се одвијати у времену које је пред нама. Чека нас нови рат великих сила у Афици.

пише директор Српско-руског центра „Мајак“ Владимир Пребирачевић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *