Еврофанатици закмечали: Изгубићемо безвизни режим са ЕУ!

0
европским

Еврофанатици закмечали: Изгубићемо безвизни режим са ЕУ!

Скупштина Србије усвојила је прошле недеље измене и допуне Закона о запошљавању странаца и Закона о странцима. Тим законом предвиђено је да страни држављани у јединственом поступку, истовремено, остваре право на привремени боравак и на рад у Србији. Европска комисија је због тога забринута, јер, како кажу, измене представљају ризик за јавну политику и безбедност Европске уније.

Сећамо ли се једног од највећих успеха евроинтеграција 2009. године, од које нам више визе за путовања у земље ЕУ нису потребне? Да ли је сада изменама Закона о странцима којима је поједностављена процедура стицања радне и боравишне дозволе безвизни режим Србије угрожен?

– Оно што је проблематично јесте што су у току измене Закона о држављанству које би обезбедиле поједностављене процедуре за добијање држављанства након ограниченог периода боравка у Србији, а ако се не варам – ради се о три године уместо пређашњих пет. Тако кроз те поједностављене процедуре може да се деси да држављани трећих земаља, којима би иначе била потребна виза за улазак у ЕУ, то могу да ураде и без визе – каже Софија Поповић из Еуропеан Wестерн Балканс.

Европска комисија је већ изразила забринутост.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Измене српског Закона о држављанству би могле да представљају ризик за јавну политику или безбедност Европске уније, с обзиром на то да грађани Србије уживају безвизни приступ Европској унији – навела је ЕУ у одговору Н1.

Оно што је још потребно је да српске власти, у координацији са европским институцијама, треба да отклоне све законске одредбе које би могле да представљају ризик за укидање безвизног режима са Србијом. Међутим….

Прочитајте још:  Цариград ТВ: После састанка са Зеленским Вучић променио изјаву

– Обесхрабрујуће је то што српске власти у креирању законских решења не узимају аутоматски у обзир европска правила на која смо се ми обавезали, него ЕУ на то мора да нас подсећа, што шаље једну јако лошу слику о Србији као партнеру ЕУ, посебно у контексту рата у Украјини, где ми као држава кандидат не само да се нисмо усагласили са европским санкцијама Русији, већ негде о нама постоји та перцепција која помаже да се европске санкције заправо заобилазе – наводи Поповић.

Измене Закона о запошљавању странаца су донете како би се привукли високообразовани кадрови, нарочито откако је почео рат на простору Украјине и Русије. Опречни ставови стигли су из Министарства европских интеграција, које каже да проблема нема и да ћемо наставити да пазимо на безбедносну политику и безбедносне интересе ЕУ. Из Центра за Европске политике кажу да је квалитетније решење од саме измене закона био пројекат Циркуларне миграције, односно да они који оду из своје земље одржавају сталан контакт са земљом матицом.

– Ми смо мишљења да, то су заправо и неке анализе које смо спровели у склопу тог пројекта, заправо и доказале да циркуларне миграције заправо адресирају проблеме дефицитарне радне снаге привлачења вирокообразоване радене снаге – каже Андрија Младеновић из Центра за европске политике.

То се односи нарочито на контекст у ком се Србија налази, као државе у којој се велики број и њених држављана налази у другим земљама ЕУ.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *