НИСМО СМЕЛИ ДА ИЗАЂЕМО ИЗ КУЋЕ, ВЕРУЈЕМО ДА ЋЕ САД БИТИ БОЉЕ: Мештани околине Суботице живели у страху од ирегуларних миграната

0
миграната

Припадници Жандармерије у илегалном мигрантском насељу (Фото: МУП)

НИСМО СМЕЛИ ДА ИЗАЂЕМО ИЗ КУЋЕ, ВЕРУЈЕМО ДА ЋЕ САД БИТИ БОЉЕ: Мештани околине Суботице живели у страху од ирегуларних миграната.

Мештани околине Суботице потврђују да од јутрос нема миграната и да се надају да ће сада мирније да живе.

Припадници Министарства унутрашњих послова у данашњој акцији усмереној на сузбијање илегалних миграција у шумском појасу према граници са Мађарском пронашли су укупно 300 ирегуларних миграната.

У акцији је учествовало 820 полицијских службеника међу којима су припадници Специјалне анитерористичке јединице, Жандармерије, Интервентне јединице полиције, Полицијске бригаде, Управе граничне полиције, Управе криминалистичке полиције, Управе за технику, Антитерористичке групе и Полицијске управе Суботица.

Мештани насеља које се налази у непосредној блини шуме Макова Седмица, кажу да од јутрос нема миграната.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Углавном их виђамо увече. Шетају се у групама, буде их до десетак. Не знају где иду, а притом су веома опасни. Они беже у шуму, у дубину. Углавном преко дана мирују, а кад дође ноћ онда почиње пуцњава, међусобне препирке и слично.

Како каже мештанин, код њега за сада није било проблема са крађом, али на мети су углавном домаћинства која се налазе у близини места где бораве.

– Пљачкају у групама, али у последњих месец дана су се смирили. Због њих је овде опсадно стање. Полиција на сваких 15 минута патролира шумом – испричао је за портал Република.рс мештанин који живи у атару шуме Макова Седмица.

Прочитајте још:  ДР КОН: Немојте да вас изненади ако уведемо карантин
Ни мештани облизњег села Хајдуково не реагују добро на помен речи “мигранти”.

– Има их превише, забринути смо веома. Једну кућу су окупирали, а излазе са пушкама, наоружани до зуба. Нико у селу не сме касно да иде сам ка својој кући. Влада велики страх – казе мештанин села Хајдуково и додаје да је уверен да ће ситуација након ноћашње акције полиције бити много боља.

– Пре пар дана је било пуцњаве у шуми, у близини старе касарне, кажу да су се сукобили Мароканци и Авганистанци. Комшиница је пре неки дан накупила пуно наручје метака. Повучени смо и приморани да што мање излазимо. Кажу да има и лешева по шуми. Тамо нико не сме да залази, јер не знате пшта им у тим тренуцима пролази кроз главу – рекао је мештанин Хајдукова.

Полиција ће и у наредном периоду спроводити редовне контроле кретања и боравка миграната како би се очувала безбедност и сигурност свих грађана, као и самих миграната.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ ХАПСИ СОПСТВЕНОГ МИНИСТРА? Немачки медији брује о томе
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је данас у Суботици, током акције припадника полиције на сузбијању ирегуларних миграција и разбијања кријумчарских група која се континуирано спроводи, да Министарство унутрашњих послова неће дозволити да било ко угрози безбедност грађана и њихове имовине.

– Одлучни смо у намери да се супротставимо ирегуларним миграцијама и не дозволимо кријумчарским групама да угрожавају безбедност наших грађана. Данашња акција полиције само је још једна у низу која показује чврстину те одлучности. Безбедност наших грађана за нас је на првом месту – поручио је министар Гашић.

Министар је истакао да држава Србија поштује сва права миграната у складу са међународним конвенцијама и има хуман приступ према њима, али такође и да захтевамо да поштују законе наше земље и не злоупотребљавају гостопримство државе и њених грађана.

Према информацијама које су нам дали местани Хајдукова, сви су транспортовани аутобусима за сада на непознату локацију.

Република.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *