Америка остала без највишег нивоа кредитног рејтинга

0

Агенција Фич Рејтингс снизила је кредитни рејтинг Сједињених Америчких Држава, наводећи као разлог растући дуг на савезном, државном и локалном нивоу и континуирано погоршање критеријума управљања у последње две деценије.

Рејтинг САД је у уторак смањен са највишег нивоа са ознаком ААА за један степен, на ниво АА+, али и нова, неповољнија евалуације кредитног рејтинга још је у оквирима инвестиционог ранга.

Одлука одражава тренд све веће политичке поларизације и политичких размимоилажења око потрошње и пореза у Вашингтону, што би све заједно на крају могло да кошта америчке пореске обвезнике, а нижи кредитни рејтинг би у будућности могао да повећа трошкове задуживања за америчку владу, наводи АП.

Званичници Бајденове администрације оштро су критиковали процену агенције за процену кредитног рејтинга Фич, а министар финансија Џенет Јелен рекла је да је евалуација „произвољна и заснована на застарелим подацима“.

Она тврди да се америчка економија брзо опоравила од рецесије коју је донела пандемија корона вируса, као и да је економија расла стопом од солидних 2,4 одсто годишње у тромесечју април-јун.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово је тек други пут у историји САД да је кредитни рејтинг смањен, након што је 2011. године агенција Стандард и Пурс, одузела Сједињеним Државама највишу оцену ААА након дуже борбе око лимита задуживања америчке владе.

Тада је владина канцеларија за рачуноводство проценила у свом извештају из 2012. године да је буџетски дефицит током 2011. године повећао, између осталог и трошкове задуживања за 1,3 милијарде долара само у тој години.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *