КЉУЧА НА ЦРНОМ КОНТИНЕНТУ: Африка устаје против Запада

0
африка

Нигер (Фото: Танјуг)

КЉУЧА НА ЦРНОМ КОНТИНЕНТУ: Африка устаје против Запада

Криза у Нигеру се захуктава. Пошто је војна хунта збацила председника Мохамеда Базума, грађани на улицама демонстрирали против Француске, а Запад увео санкције овој афричкој земљи, у заштиту суседа устале су прелазне владе Буркине Фасо и Малија.

Ове две земље које се граниче са Нигером упозориле су да ће било каква војна интервенција против Нигера бити равна објави рата овим земљама. Уз то, запретиле су и Економској заједници држава Западне Африке (Ековас) да, уколико умеша прсте, повући ће се из савеза и стати у одбрану источног суседа. Француска и Италија су, истовремено, најавиле евакуацију својих држављана из Нигера.

Војна интервенција против Нигера могла би дестабилизовати цео регион, као и једнострана интервенција НАТО-а у Либији, која је била у корену експанзије тероризма у Сахелу и Западној Африци – наводи се у саопштењу влада двеју земаља.

Објава прети да додатно компликује већ уздрману ситуацију у Нигеру и да овај део афричког континента увуче у сукоб већих размера. Ековас је раније дао рок хунти од седам дана да успостави пређашње стање или ће морати да употребе силу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Те одлуке Ековаса подржале су ЕУ и Француска, али су Буркина Фасо и Мали раније су осудили санкције Ековаса и изразили солидарност са народом Нигера. Ове две земље су недавно претрпеле државне ударе, појачавши савез са Русијом. Предвиђа се да би то могло да се деси и у Нигеру.

После оптужби хунте да је свргнута влада овластила Француску да из заточеништва избави председника Базума, министарка спољних послова Француске Катрин Колона јуче је одлучно одбацила те тврдње. Она је истакла да је напад на француску амбасаду у Нијамеју насилан и изузетно опасан, поручивши да је могућ и неопходан повратак свргнутог председника Базума.

Прочитајте још:  Протест у Бору испред полицијске станице: Траже смену одговорних јер се град претворио у легло криминала!

МИП Француске саопштило је да започиње евакуацију својих грађана из Нигера, као и других држављана ЕУ. И министар спољних послова Италије Антонио Тајани изјавио је јуче да ће италијанска влада организовати посебан лет за повратак својих држављана из Нигера којих је око 1.200.

Траоре: Ми нисмо марионете!

ПРЕДСЕДНИК Буркине Фасо Ибрахим Траоре на недавном самиту Русија-Африка у Санкт Петербургу оштро је критиковао Африку и однос других земаља према њој.

– Моја генерација ово не разуме: како Африка која има толико богатства остаје најсиромашнији континент на свету? Африка је гладан континент. Како то да наши шефови држава иду по свету да просе. Постављамо ова питања и не добијамо одговоре. Међутим, имамо прилику да изградимо нове односе који ће нам помоћи да изградимо бољу будућност нашем народу. Буркина Фасо се осам година бори са варварским и бруталним обликом колонијализма и империјализма. Ми, афрички лидери, морамо престати да се понашамо као марионете које плешу кад год империјалисти повуку конце – рекао је он.

Француска уз САД овде има и своје војне базе. Французи овде имају 1.500 војника, а САД око 1.000. Сарађивали су са досадашњом владом Нигера у борби против милитантних снага повезаних са Исламском државом и Ал Каидом.

После државног удара у Малију, Париз је 2021. године окончао присуство у зони Сахела, где је у појединим тренуцима било и до 5.000 француских војника. У јануару је Француска одлучила да повуче јединице из Буркине Фасо после јаког антифранцуског расположења које је завладало у овој земљи.

Узаврело и у Сенегалу

ВЛАДА Сенегала распустила је велику опозициону странку и ограничила интернет-услуге у земљи, неколико сати пошто је популарни председник те странке Усман Сонка рекао да је судија наредио његово хапшење. Опозициона странка је често позивала своје присталице да учествују у побуњеничким покретима, изјавио је министар унутрашњих послова Сенегала Антоан Феликс Диом.

Прочитајте још:  БОЈНИ ОТРОВ? МУП Србије крије податке о сузавцу са јулских протеста!

Јака жеља за ослобођење од утицаја бивше колонијалне силе Француске јача и код становника Нигера. Грађани су се окренули Русији, надајући се да ће им она помоћи да после пуча наставе даље без мешања Запада.

– Имамо уранијум, дијаманте, злато, нафту и живимо као робови. Нису нам потребни нам Французи да нас чувају – рекао је један од демонстраната за домаће медије.

Други, одевен у мајицу боја руске заставе, изјавио је да је од детињства против Француске.

– Искористили су сва богатства моје земље као што су уранијум, бензин и злато. Најсиромашнији Нигеријци не могу да једу три пута дневно због Француске -рекао је.

Незадовољство грађана изазива то што огромне количине уранијума иду у Француску, чија компанија контролише око две трећине производње у земљи. Нигер важи за једног од највећих произвођача уранијума на свету са четири одсто светске производње.

Вашингтон на чекању

ПОСТОЈИ мала могућност да се преокрене прошлонедељно војно преузимање власти у Нигеру, а амерички дипломатски и војни став зависиће од тога да ли ће демократски изабрана влада бити враћена на власт, рекао је високи амерички званичник. САД су осудиле војно збацивање изабраног председника Мохамеда Базума, а циљ Вашингтона је да подржи западноафрички регионални блок Ековас у намерама да преокрене ситуацију.

А. Војиновић / Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *