Зашто људи у Нигеру излазе на улице са руским заставама

0
нигеру

EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO

У Нигеру људи излазе на улице са руским заставама јер је Русија на примеру неколико афричких земаља показала да је способна да донесе мир и спокој, рекао је за Спутњик председник „Росотрудничества“ Евгеније Примаков.

„У Нигеру су демонстранти одједном почели да излазе са руским заставама. Али не раде то јер се Русија некако подло умешала у њихове унутрашње послове. Исто тако бисмо могли рећи да ако негде изађу са заставама САД или Француске да су се они умешали. Ствар је у томе што је Русија на примеру суседног Малија или Централноафричке републике показала да је способна да донесе мир и спокој. Народ види тај модел и отворено говори да и они желе да се код њих смири ситуација и да наступе мир и спокој“, објаснио је Примаков.

Он додаје да је Русија увек била против државних удара.

„Вероватно би сами грађани Нигера требало да се договоре какав облик власти желе. Ми смо увек против било каквих државних удара. Нажалост, наши заклети противници полазе од тога да је пуч могућ када им то одговара. А када им не одговара – државни удар је лош, неће да га признају. Управо сада се то дешава у Нигеру“, оцењује Примаков.

Такође је додао да политика усмерена на развој сарадње Русије са Африком не подразумева једнострану помоћ земљама „црног континента“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Не ради се о томе да, као у стара совјетска времена, треба да скинемо са себе последњу рубљу, да је поклонимо неким афричким земљама и да их развијамо о свом трошку. Ради се о томе да желимо да растемо и да се богатимо заједно са Африком. Сада је сам термин ‘помоћ Африци’ понижавајући за афричке земље, Африканци негативно на то реагују. Углавном то доживљавају као остатак старог колонијализма када им нешто дају и они због тога не могу сами да развијају те индустрије. Главни проблеми са којима се Африка суочавала – масовна глад, епидемија, расуло и тако даље – решени су, са изузетком неколико земаља. Континент се развија. Друга ствар је политичка нестабилност“, закључио је Примаков.

Прочитајте још:  Италија: Светски рат за хлеб је већ у току

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварање граница, увођење полицијског часа, суспензију устава и забрану политичког деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је на место шефа државе дошао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *