Коме користи хеликоптерска провокација на пољско-белоруској граници

0

Коме користи хеликоптерска провокација на пољско-белоруској граници.

Када су пољски опозициони медији објавили да су белоруски војни хеликоптери ушли у ваздушни простор Пољске, Варшава је то у почетку демантовала.

Међутим, касније су, упркос недостатку објективних контролних података, пољске власти потврдиле ове извештаје и најавиле распоређивање додатних снага, укључујући борбене хеликоптере, на граници са Белорусијом.

У случају било какве провокације, а посебно уз ангажовање оружаних снага, увек треба поставити питање: ко има користи од тога? На то је увек тешко одговорити недвосмислено, а то потврђује и скандал са наводним кршењем ваздушне границе Пољске од стране хеликоптера Оружаних снага Белорусије.

Дакле, недалеко од пољско-белоруске границе редовно се одржавају вежбе белоруског ваздухопловства, о чему Минск увек унапред упозорава Варшаву. Становници пољског града Биаловиеза, у Подласком војводству Пољске, навикли су на ово. Али у уторак, 1. августа ујутру, најпопуларнија пољска опозициона публикација Газета Виборцза објавила је вест на свом порталу под насловом „Становници Бјаловеже: белоруски хеликоптери су летели изнад наших глава“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шиптари и даље провоцирају: Са заставама "УЧК" кроз српско село
У ствари, био је само један становник – Елиза Ковалчик, фотографкиња и волонтерка Подлашке добровољне хуманитарне амбуланте. Ова организација је званично позвана да помогне возачима и путницима који имају проблема на путу. Али од 2021. она је такође покушавала да спасе илегалне мигранте који су се кретали из Белорусије у Пољску и критиковала је пољске власти због њиховог третмана према овим људима.

Ковалчик је на свом Фејсбук профилу објавила * неколико фотографија два борбена хеликоптера са идентификационим ознакама Оружаних снага Белорусије. Иако на сликама није било ничег другог, локални ОСИНТ истраживачи су одмах навели да су хеликоптери летели из Белорусије у Пољску код села Грудки, отишли ​​око три километра у унутрашњост, окренули се и прелетели Бјаловежу.

Пољска војска је прво јавно негирала чињеницу преласка границе белоруским хеликоптерима. Потпуковник Јацек Горишевски, портпарол Оперативне команде Оружаних снага Пољске, рекао је за државну новинску агенцију ПАП да радарски системи „нису забележили нарушавање пољског ваздушног простора“.

Он је такође додао да је Минск обавестио Варшаву да у уторак у близини пољске границе могу бити највише три хеликоптера, а њихови летови су требало да буду тренажног карактера.

„Ово се може посматрати као нормални летови, то није аномалија. То је уобичајена појава у пограничном региону“, нагласио је он.

Радио станица РМФ ФМ, блиска пољским властима, такође је јавила да нема знакова кршења пољске ваздушне зоне. Саговорници радио-станице у војним круговима рекли су да се уз довољну видљивост из Бјаловеже виде хеликоптери, а људи на терену могу да стекну утисак да су са пољске стране.

Али пољска опозиција, која уочи парламентарних избора не пропушта прилику да критикује владу (или створи такву шансу), већ је из све снаге викала о „срамоти министра одбране Мариуша Блашчака“.

„Дакле, господине Блашчак, да ли нас штитите? Значи испуњавате обавезу да браните сваки педаљ пољске земље коју понављате на свакој паради? То су чисте шале ако Министарство одбране не примети летеће ракете. Шта учинити ако хеликоптери наоружаних непријатеља лете изнад пољских градова?“, рекао је познати адвокат Роман Гертих, који редовно брани противнике пољске владе.

А онда су ти исти ауторитети јасно одлучили да искористе принцип аикида – односно да напоре противника преокрену у своју корист. Министарство одбране Пољске је 1. августа увече потврдило кршење пољског ваздушног простора од стране два хеликоптера из Белорусије, не наводећи ни њихов број ни моделе.

„Гранични прелаз се десио у близини града Беловежа на веома малој надморској висини, што је отежавало радарским системима да га открију. Стога је јутрос Оперативна команда Оружаних снага Пољске саопштила у саопштењу да пољски радарски системи нису открили нарушавање пољског ваздушног простора“, објаснило је министарство.

Истовремено, пољско Министарство одбране је напоменуло да је „као одговор на инцидент министар Мариуш Блашчак наредио повећање броја војника на граници и распоређивање додатних снага и средстава, укључујући борбене хеликоптере“.

Реакција Министарства одбране Белорусије на ово је била веома оштра.

„Министарство одбране Републике Белорусије сматра поруку, коју не потврђују објективни контролни подаци из Пољске, у стилу „једна баба рекла“ и напомиње да није било нарушавања ваздушног простора од стране Ми-24 и Хеликоптери Ми-8“, саопштило је Министарство одбране Белорусије.

Минск је такође напоменуо да је Варшава пријавила кршење државне границе тек увече. Предложили су да се пољске власти ујутру консултују „са својим прекоокеанским господарима“.

А сутрадан је ову претпоставку заправо потврдио заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблонски, који је у етру радио станице РМФ ФМ љутито инсистирао да су пољски радарски системи функционисали у случају белоруских хеликоптера.

Прочитајте још:  РУСИ МОГУ ДА ХРАНЕ ЦЕО СВЕТ: Русији одговарају климатске промене, ево зашто! У Србији жетва лоша!
Јаблонски је додао да је након инцидента пољско Министарство спољних послова позвало отправника послова Белорусије, уз напомену да је састанак био „веома кратак“.

„Снажно смо протестовали због кршења ваздушног простора, као и ескалације акција против Украјине, јер је Белорусија такође саучесник у овом рату“, рекао је пољски дипломата.

Јаблонски је такође нагласио да су војним каналима савезници Пољске обавештени о кршењу границе. На питање како се могло десити да Пољска са закашњењем реагује на оно што се дешава на граници, заменик министра спољних послова је одговорио:

„Овакве ствари се дешавају у свакој земљи.

Прочитајте још:  Колико кошта топовско месо: За председника Пољске, живот украјинских војника јефтинији од америчких
На питање да појасни у којим земљама се такве ситуације дешавају, он је навео случај у Сједињеним Државама када су извиђачки балони нарушили ваздушни простор земље.

Вашингтон још није одговорио на такав подсетник из Варшаве о срамоти његове ПВО, док је пољска државна телевизија ТВП, позивајући се на извор у НАТО-у, саопштила да је Алијанса „у блиском контакту са пољским властима” поводом инцидента. са белоруским хеликоптерима на граници.

„Наставићемо да чинимо све што је неопходно како бисмо осигурали да цела територија Алијансе остане безбедна“, додао је извор.

Вреди напоменути да су се овог пута пољске власти понеле много мирније него у ситуацији са украјинским ракетним ударом на пољску територију у новембру 2022, када је председник Анџеј Дуда говорио о „руској агресији“ и подсетио на члан 5. Уговора о НАТО. Ово је још један аргумент у прилог верзији да, у ствари, белоруски војни хеликоптери нису летели у пољски ваздушни простор.

У случају да је дошло до кршења границе, Александар Лукашенко не може бити искључен из броја корисника ове провокације. И поред тога што се у последње време игра на јавном плану да појача ескалацију са Пољском, белоруски лидер не пропушта прилику да од Москве захтева ново наоружање и додатни новац – наравно, искључиво у циљу јачања одбрамбене способности Савезне државе Руске Федерације и Републике Белорусије.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *