Америка гарантује Русији безбедност и дала обећање– учинићемо све

1
блинкен

Ентони Блинкен (www.globallookpress.com © MAGO/Emmi Korhonen)

Државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је Америка спремна да гарантују Русији безбедност извоза хране, када се Москва врати споразуму о житу, преноси Ројтерс.

Блинкен је истакао да је Америка „предузеле кораке за решавање питања транспорта и осигурања, током важења споразума о житу.

 

„Између осталог, писали смо банкама да се одобри вршење трансакција”, рекао је он.

„Дакле, у случају да се (Русија) врати споразуму, наравно, ми ћемо наставити да чинимо све што је неопходно како бисмо осигурали да сви, укључујући Русију, могу безбедно и слободно да извозе своју храну”, објаснио је дипломата

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, Блинкен је рекао да није истина да санкције спречавају извоз хране и ђубрива из Русије.

„Кремљ тврди да је раскинуо споразум јер су међународне санкције ограничиле његов извоз пољопривредних производа. У ствари, храна и ђубриво су изричито искључени из санкција. У ствари, у време када је Русија одустала од ове иницијативе, извозила је више житарица по вишим ценама него икада раније”, рекао је Блинкен на отвореној седници Савета безбедности УН.

„Прехрамбени споразум” је престао да важи 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре УН, јер западне земље нису планирале да испуне своја обећања, преноси Спутњик.

Након прекида функционисања црноморске житне иницијативе и прекида морског хуманитарног коридора, сви бродови који плове у акваторији Црног мора ка украјинским лукама, од поноћи 20. јула третирају се као потенцијални превозници војног терета, саопштило је Министарство одбране Русије.

Прочитајте још:  У Лондону и даље несташица горива

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Америка гарантује Русији безбедност и дала обећање– учинићемо све

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *