Хрватска европосланица: Црна Гора што пре да реши питање границе са Србијом и Хрватском

0

Посланица Европског парламента (ЕП) из Хрватске Жељана Зовко у амандману који је предала на нацрт извештаја о Црној Гори, позива да се нерешена питања границе са Србијом и Хрватском затворе што је пре могуће током процеса приступања ЕУ.

Она је тај амандман предала на нацрт извештаја који је сачинио известилац ЕП-а за Црну Гору Тонино Пицула.

“Црна Гора да предузме конкретне кораке у циљу решавања дуготрајних билатералних спорова на конструктиван и суседски начин, укључујући нерешена питања демаркације границе са Србијом и Хрватском што је пре могуће током процеса приступања”, навела је Зовко у амандману, пренео је портал РТЦГ.

Питање границе са Хрватском је актуелно већ деценијама, а иако је формирана комисија између Црне Горе и Хрватске која је требало да се бави питањем границе на Превлаци, помака засад нема.

Извештај о Црној Гори требало би пред европским посланицима да се нађе крајем августа или почетком септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хрватска је упутила протестну ноту Црној Гори због обележавања 90 година школског брода “Јадран”. Тај једрењак, наводи агенција Хина, Хрватска покушава да врати од 1991. године.

Шездесетак метара дуг бели једрењак изграђен је 1933. и од тада до 1991. био је уписан у флотне листе хрватских лука а на ремонт у Црну Гору отпловио је 1991. године и од тада није враћен.

“Својатање туђе имовине противно је уобичајеним узусима, међународном праву и европским вредностима за које се Црна Гора определила”, пише у саопштењу хрватског министарства.

Службени Загреб је позвао Подгорицу да приоритетно приступи билатералном решавању судбине тог брода.

Прочитајте још:  Кризни штаб донео нове мере — кафане и ресторани остају затворени током викенда

О овом питању, као и о граници на Превлаци и процесуирању одговорних за ратне злочине говорио је недавно, у контексту хрватско-црногорских односа и премијер Хрватске Андреј Пленковић.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *