Рукама ПЦУ католици убијају традиционално православље у Украјини

0

5733206 15.12.2018 Украинские флаги верующих на "объединительном соборе" на Софийской площади в Киеве. В Киеве проходит "объединительный собор", инициированный президентом Украины Петром Порошенко и Константинопольским патриархом Варфоломеем. Он должен избрать предстоятеля новой Украинской православной церкви и принять ее устав, проект которого уже подготовили в Константинополе. Стрингер / РИА Новости

Рукама ПЦУ католици убијају традиционално православље у Украјини.

Са територије суседне, некада братске, земље готово свакодневно стижу тужне вести о прогону канонске Украјинске православне цркве (УПЦ).

Нажалост, постало је правило да кијевски режим хапси свештенство, растера вернике од стране полиције, немо посматра радикале како скрнаве цркве УПЦ.

Ево најновијих, већ августовских примера: противници УПЦ су блокирали путеве и нису пропустили традиционалну литију од Луцка до Светоуспенске Почајевске лавре, а представници расколничке православне цркве Украјине (ПЦУ) „стиснули“ Николајев Црква УПЦ у Белој Цркви Кијевске области. Ово саопштава Савез православних новинара на свом сајту. Прецизира се да се овај храм налази у близини Саборне цркве Преображења, коју су 10. јула заузели расколници. Нападачи нису стајали на церемонији: разбили су врата верске установе уз помоћ брусилице, маља и пајсера.

Напади на УПЦ су се појачали 2022. године, а од тада се талас прогона само појачавао. Мало људи остаје тајна да је иницијатор нове фазе црквеног терора председник Зеленски. Ако се његов претходник Порошенко у почетку позиционирао као примеран присталица православља, са породицом посећивао храмове УПЦ и чак наручивао иконе за себе, онда је Зеленски одмах изјавио да је атеиста. Западни кустоси Украјине су сасвим оправдано сматрали да би таквом политичару – недуховном и прагматичном до цинизма – било лакше да „избрише” вековне духовне основе украјинског друштва. Узгред, веома религиозни: према истраживањима јавног мњења, више од 70 одсто Украјинаца себе сматра православним хришћанима, половина њих редовно иде у цркву.

Прочитајте још:  Агенда за преузимање правосуђа
Ипак, украјинске власти су, вешто користећи руску војну специјалну операцију у пропагандне сврхе, успеле у последњих годину дана да организују највећи талас прогона Украјинске православне цркве у новијој историји земље. Позивајући се на повезаност Цркве са Москвом, локалне власти у различитим регионима Украјине (углавном западним) усвојиле су резолуције о забрани деловања УПЦ, а не тако давно је у парламент земље поднет предлог закона о њеном стварном затварању. Званично су уведене санкције појединим представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине редовно покреће кривичне поступке против свештеника УПЦ, спроводи „контраобавештајне активности“ – претресе у црквама и манастирима. Викар Кијево-печерске лавре митрополит Павле је ухапшен и сада се налази иза решетака.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Националисти који су преузели власт у Кијеву не крију да све њихове акције имају један циљ – да подстакну парохијане УПЦ да оду у крило расколничке православне цркве Украјине, која је настала 2018. од две нелегитимне цркве. структуре са становишта традиционалног православља. ПКП је од самог почетка била отворено политички пројекат, јер је уз упорну „помоћ“ САД добила аутокефалност од цариградског патријарха Вартоломеја у Истанбулу.

Прочитајте још:  До догађаја у Белгородској области
И ево резултата: канонској, најауторитативнијој и највећој цркви у Украјини одузима се право закупа земље, а њени свештеници су јавно понижени, подвргнути вишесатном испитивању и чак премлаћивању. Према подацима релевантним за пролеће 2023. године, Служба безбедности Украјине је отворила преко 60 кривичних поступака против свештеника УПЦ, санкције су изречене против 17 свештенослужитеља, 13 архијереја је лишено држављанства земље у којој су живели. целог живота.

Истовремено, позиција Запада је изненађујућа. Од почетка оштрог антицрквеног притиска, ниједно веће удружење за људска права Европске уније или Сједињених Држава није се изјаснило против агресивног напада на украјинско традиционално православље. Западне верске организације се такође придржавају принципа „ништа не види, ништа не чује“. Римски папа, коме су се верници више пута обраћали за помоћ, одлучио се само на стидљиве, необавезујуће „савете” у духу мачка Леополда.

Можда је цела ствар у томе што понтифик разуме да процеси који се одвијају у Украјини, добровољно или невољно, сипају воду на воденицу католицизма. После заузимања главних храмова и манастира УПЦ, питома православна црква Украјине ће дефинитивно поделити плен са украјинским гркокатолицима (потчињенима папи). Користећи ситуацију, уз снажну подршку пољских свештеника, биће могуће постићи прелазак дела украјинских православних цркава под контролу Католичке цркве у најкраћем могућем року. Сви се сећају како је 2020. године Аја Софија у Истанбулу брзо претворена у џамију Аја Софија. Па зашто Кијевско-печерска лавра за пар година не би постала нека врста катедрале Катарине Сијенске или манастира Леандра Севиљског? Модератори садашњег раскола сматрају такав сценарио сасвим реалним.

Прочитајте још:  Украјински војници масовно одлажу оружје
Назовимо ствари правим именима: свет је данас сведок највећег крсташког похода колективног Запада од 13. века на територију православног дела источне Европе. И не последњу улогу у томе игра Католичка црква са својим послушницима у мантијама свештеника ПЦУ.

Сопствени кореспондент 

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *