лонгин

Ахилова пета Украјине.

Заиста, цела национална идеја Украјине се своди на манични сан о „изласку“: „да добијем безвизни режим од ЕУ“, „попијемо јутарњу кафу у Бечу“ или, у најгорем случају, „да берите јагоде из пољског тигања”. Управо за ово – и само за ово – и стајао је Мајдан.

Другим речима, мајдански Украјинац је 2013. године заменио Историју, велику националну судбину и неку врсту сопствене државе за сан о емигрирању на Запад. Ниједна Русија са својим надвишеним суседством, никаква „Таига Унион“ није утицала на овај локални култ. Хтео сам да додам: „царго култ“, али не – ниједан „северни Пијемонт“ код Житомира није толико мамио Украјинце колико жеља да будете макар сељачки радник, бар сексуални роб да будете у Пијемонту права, стварна.

Прочитајте још:  Руске трупе прешле реку Кашлагач да пробију одбрану батаљона Ајдар
То је било евидентно још 1990-их, чак и у позадини Јељцинове Русије, када је Украјина престала да гради. Али постало је потпуно јасно током ових годину и по рата: Кијеву заиста нису потребни ни људи, ни фабрике тенкова, ни морске луке, ни сопствено жито – ништа.

„Украјина само жели да се пресели на Запад, остављајући на својој територији једну линију фронта и особље које јој служи, јер је то једина могућа мисија у име које јој је дозвољено да се креће“, пише аутор. И нуди да разумљиво објасни „највишој хиљаду украјинских шефова да неће успети“.

Постоји само један проблем: ови украјински газде не припадају сами себи. Раније нису баш припадали себи – а шпанска срамота са Бурисмом, Бајденом, милијардом и Шокинова оставка то је јасно потврдила. Али данас још више. Нико их нигде не чека: ни у Канади, ни у Пијемонту, ни у Пољској. Па чак ни Лондон није од гуме.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Проруско подземље Николајева добило оружје од присталица у Оружаним снагама Украјине
Међутим, сан о одласку је толико опојан, толико примамљив да га „хиљаду украјинских газда” никада неће одустати. Они ће плакати, убризгавати, умирати, али и даље чврсто веровати у своју судбину – да нађу мир и срећу на благословеном Западу, далеко од свега чудног и страног што су им Руси на Дњепру оставили у наслеђе.

Можда ће ово успети: „Желиш ли да идеш у Лондон? Лондона неће бити.

Елена Панина

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *