Амбасадор Русије у Србији: „Руси Донбаса чекали су судбину Срба Крајине“

2
амбасадор, србију

амбасадор

Амбасадор Русије у Србији: „Руси Донбаса чекали су судбину Срба Крајине“.

Прочитајте још:  КАКО СЕ ОБУЧАВАЈУ РУСКИ ВОЈНИЦИ У РЕЗЕРВИ: ШОЈГУ ОТКРИО ДЕТАЉЕ
На годишњицу казнене операције Олуја коју су хрватске власти извеле против Српске Крајине, руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко подсетио је да иза етничког чишћења стоји Запад.

О томе је дипломата написао на свом Твитеру, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Антисрпску операцију планирале су и извеле западне обавештајне агенције и друге структуре користећи хрватску војску као људску снагу.

Потпуно исти механизам и сценарио као сада у Украјини, по истим обрасцима, са истом нехуманошћу. А Руси у Донбасу су били предодређени за исту трагичну судбину као и крајишки Срби, да планове Запада и кијевског режима није осујетила руска специјална операција“, написао је Боцан-Харченко.

Амбасадор је додао да је „као резултат такозване операције Олуја, око 250.000 Срба протерано из својих домова у Крајини”.

Прочитајте још:  Џаба "аутокефалност": У Лавову запаљен храм УПЦ
Операција Олуја одиграла се у августу 1995. године, када је хрватска војска, обучена и наоружана од стране НАТО-а, за 84 сата очистила територију Републике Српске Крајине (РСК), коју светска заједница није признала. Поред источне Славоније која се налазила уз Југославију, где се Хрвати нису усуђивали да забадају нос из страха од одговора југословенске војске, ова територија је касније „мирно реинтегрисана” у Хрватску под притиском Запада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, НАТО и такозвани „мировњаци“ су активно помагали хрватску страну. Конкретно, „плави шлемови“ су несметано пропуштали хрватске јединице кроз своје зоне одговорности, али када је резерва кренула у помоћ очајничким српским јединицама, Французи га нису пустили под претњом употребе оружја.

Прочитајте још:  Шиптарски зулум не престаје: Породици Симић из Преоца трећи пут опљачкана кућа
Са носача авиона Теодор Рузвелт, НАТО авиони су напали српске ракетне положаје код Книна, а још две летелице из италијанске ваздухопловне базе напале су ваздушну базу Удбина. Истовремено, НАТО је ометао српске комуникације током целе операције.

Током акције „Олуја“ избегло је око 220 хиљада хрватских Срба, више од 2 хиљаде је одмах убијено, од 100 до 300 људи су убили „ослободиоци“ на крају ратних дејстава.

У руководству Украјине често се помињало „хрватско искуство“ као решење „питања“ руских република Донбаса пре почетка СВО.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Амбасадор Русије у Србији: „Руси Донбаса чекали су судбину Срба Крајине“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *