Документ данске амбасаде показао: НАТО још 2021. обучавао припаднике “Азова” за рат

4

www.globallookpress.com © James Sprankle/dpa

Војни инструктори НАТО-а из Данске и Велике Британије долазили су да обучавају украјинске борце у бази “Азова”, упркос томе што је тој организацији ускраћено финансирање Сједињених Држава због веза са неонацизмом, наводи се у документу данске амбасаде у Кијеву, до којих су дошле “РИА Новости”.

У писаној ноти данске амбасаде, састављеној на руском и енглеском језику од 21. маја 2021. године, Министарство одбране Украјине је обавештено да ће шест инструктора стићи преко кијевског аеродрома Бориспољ у 56. бригаду Оружаних снага Украјина у Берђанску и Урзуфу, где се налазила главна база “Азова”.

“Ове објекте су претходно проучиле руске безбедносне структуре, а материјали који су тамо пронађени директно указују на интензивну обуку мобилисаних грађана Украјине од стране западних официра, укључујући ту и незаконите методе ратовања које су Азовци користили”, рекао је за “РИА Новости” припадник безбедносних служби.

Истовремено, из докумената се види да су инструктори британског тима за обуку “ОП ОРБИТАЛ” већ били на територији Украјине.

“Операција ‘ОРБИТАЛ’ је кодни назив за британски програм за обуку војног особља Оружаних снага Украјине из реда мобилизационог резервног састава”, објаснио је саговорник. Према документу, британски инструктори су имали приступ поверљивим информацијама о планирању мобилизације у Украјини, додао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос чињеници да је Вашингтон означио “Азов” као неонацистичку организацију, због чега му је ускраћено америчко финансирање, откривени документи указују на директну умешаност НАТО снага у обуку националистичких оружаних група већ 2021. године, много пре почетка руске специјалне операције.

“Ово сведочи о интензивној припреми Кијева под надзором НАТО-а за вођење активних ратних дејстава”, закључио је саговорник.

Прочитајте још:  „НАТО жели Москви да покаже зубе...“

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “Документ данске амбасаде показао: НАТО још 2021. обучавао припаднике “Азова” за рат

  1. Повратни пинг: Е, МОЈ ДРУЖЕ ЗАГРЕБАЧКИ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *