Кина и УАЕ ће одржати прву заједничку војну вежбу у историји

1

Кинеска војска ((Фото: Синхуа))

Ваздушне снаге Кине и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) реализоваће заједничку војну вежбу „Фалкон шилд 2023” у августу, у региону Синђанг на северозападу Кине, саопштило је кинеско министарство одбране.

„Ово је прва заједничка вежба ваздухопловних снага Кине и УАЕ. Она има за циљ да продуби размену и сарадњу двеју војски и да промовише међусобно разумевање и поверење”, наведено је кратком саопштењу.

 

Не помиње се пак дужина трајања ни обим вежби, као ни величина контингента Емирата.

Након пандемије короне Кина се фокусирала на успостављање ближих економских и војних веза са земљама Блиског истока, региона наклоњеног Сједињеним Државама. Међутим, изградња комерцијалних лука и раст трговине оружјем доказ су њене намере да игра већу улогу у тамошњој геополитици осим што купује енергенте, констатује „Саут Чајна морнинг пост”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лист подсећа и на први самит кинеско-арапских држава одржан у децембру 2022. у Ријаду када су се 21 чланица Арапске лиге и Пекинг сложили о већој сарадњи између својих војски, укључујући међународне мировне операције, поморску безбедност и заједничке вежбе и обуке.

 

Иначе, Уједињени Арапски Емирати, традиционални савезник САД, учествовали су у многим војним вежбама с америчким снагама, укључујући годишњу вежбу

„Ајрон јунион”, чије је последње издање одржано у мају.

Такође, у ваздухопловној бази Ел Дафра, недалеко од Абу Дабија, стациониране су америчке трупе.

Војска УАЕ користи многа америчка оружја и опрему, као што су противракетни систем „ТХААД” и јуришни хеликоптери „АХ-64 апач”.

Главно оружје произведено у Кини које користе УАЕ су борбене беспилотне летелице као што су „винг лунг 1” и „винг лунг 2”. Производи их „Ченгду еркрафт индустри груп”, компанија за ваздухопловство у индиректном власништву кинеске владе.

Прочитајте још:  Путин на састанку са Лукашенком најавио успехе Русије у сферама безбедности и економије

 

УАЕ су 2017. године купили од Кине и противтенковске пројектиле „блу ероу 7”.

На бијеналној међународној конференцији „Идекс 2023” одржаној у фебруару Емирати су се пријавили за куповину неколико млазњака за напредну обуку Л-15 од Кине. Помињало се и да се на претходној смотри 2021. преговарало о куповини дронова ЦР500 „голден игл” које производи кинески концерн „Норинко”.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кина и УАЕ ће одржати прву заједничку војну вежбу у историји

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *