Јапан планира испуштање прочишћене радиоактивне воде из Фукушиме крајем августа

0
јапан

(Фото EPA-EFE/JEON HEON-KYUN)

Јапан планира да почне испуштање у океан прочишћене радиоактивне воде из нуклеарне електране Фукушима уништене цунамијем већ крајем августа, наводи данас јапански дневник Асахи шимбун позивајући се на неименоване владине изворе.

Саопштење о испуштању воде вероватно ће уследити недуго након што се премијер Фумио Кишида састане са америчким председником Џозефом Бајденом и јужнокорејским председником Јун Сук Јеолом у САД следеће седмице и објасни им да је прочишћена вода безбедна, преноси Ројтерс.

Јапанско нуклеарно регулаторно тело прошлог месеца је дало одобрење оператеру електране Токио електрик пауер (ТЕПЦО) да почне да испушта воду за коју Јапан и Међународна агенција за атомску енергију кажу да је сигурна, али оближње земље страхују да би могла контаминирати храну, преноси Танјуг.

У септембру би код Фукушиме, североисточно од Тојика, требало да започне риболов, а влада намерава да почне испуштање воде пре почетка риболовне сезоне, пишу новине.

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *