Кијев размишља о признању такозваног Косова: Постоји идеја о отварању канцеларије за везу у Приштини

1

Кијев размишља о признању такозваног Косова: Постоји идеја о отварању канцеларије за везу у Приштини.

Председник Одбора за спољне послове украјинског парламента Александар Мережко изјавио је у интервјуу за Т7 да се у Кијеву разговара о питању признавања тзв. Косова, иако, како каже, није лако донети ту одлуку.

Како је пренела „Економија онлајн“, Мережко је рекао да у парламенту Украјине има посланика који подржавају признање независности Косова и поручио да би можда требало отворити канцеларију за везу у Приштини као одговор на подршку коју Косово пружа Украјини.

„У нашем парламенту имамо посланике који су велики заговорници признања Косова, али и даље имамо расправе, то није лака ствар. Постоје предности и мане. С једне стране, видимо да одлучујућа већина Европске уније признаје Косово као независну државу. Наши најближи савезници као што су САД, Велика Британија признају Косово. Дакле, то је јак аргумент у корист признања“, навео је Мережко, пренео је „Косово онлајн“.

Прочитајте још:  Петковић: Неко је желео да нам приреди крвав Божић
Он је казао и да је раније постојала забринутост да ће то дати аргумент, како је рекао, руској пропаганди, уколико би Украјина признала тзв. Косово.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додао је да су се ствари промениле „после пуне инвазије“, односно после 24. фебруара прошле године.

„Сада многе ствари видимо другачије. Оно што видим као грађанин Украјине јесте да је Косово на страни Украјине, пошто је Косово увело санкције Русији и ви покушавате да нас подржите“, рекао је он.

Прочитајте још:  Папа хоће у Србију! Послао изасланика Курта Коха код Порфирија да се договоре
С друге стране, каже да Украјина не добија подршку од Србије.

„Из комуникације коју сам имао са српским колегама видим неке недоумице. Видим да, нажалост, понекад Србија тежи Русији. Србија не жели да уводи санкције Русији, што је за мене веома забрињавајуће. Мој став је једноставан: морате да подржавате своје пријатеље, морате да подржавате оне који вас подржавају, посебно када сте у тешкој позицији, када се борите за опстанак“, рекао је он и додао да још не постоји коначна одлука о овом питању.

„Однедавно сам за то да се предузму неки кораци у корист Косова, јер када нас Косово подржава, ми морамо некако да одговоримо. Можда би решење могло да буде бар канцеларија за везу у Приштини. Зашто не? Али опет кажем да ја представљам парламентарну дипломатију и не видим целу слику јер не представљам цело Министарство“, додао је Мережко.

Он је рекао да је више пута разговарао са „колегама са Косова“.

Поводом писма упућеног високим дипломатама Запада, где је речено да је „Косово суверена држава“, које је и сам потписао, рекао је да је циљ једноставан – „покушати зауставити ескалацију и спречити немире“.

„Циљ је да се обе стране третирају једнако и праведно“, рекао је он, говорећи о понашању међународне заједнице према Косову и Србији.

Прочитајте још:  Денис Пушилин: Руска војска ће ући у Донбас само ако то затраже ЛНР и ДНР. Желимо да на миран начин решимо питање границе са Украјином
Он је додао да види да је „ситуација у Европи опасна“.

„Могућа ескалација на Западном Балкану могла би одвратити пажњу од наше борбе против руске агресије*, Русија је сада очајна. Она губи рат против Украјине и покушаће све што може“, рекао је Мережко.

ИН4С/Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кијев размишља о признању такозваног Косова: Постоји идеја о отварању канцеларије за везу у Приштини

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *