Курти гаси медиј из Приштине јер у документима стоји да је Косово део Србије, реаговала Квинта

0
Аљбин Курти

Аљбин Курти

Курти гаси медиј из Приштине јер у документима стоји да је Косово део Србије, реаговала Квинта.

Прочитајте још:  Још један руски издајник побегао у Србију
Приштинско министарство индустрије, предузетништва и трговине одбило је жалбу ТВ Кљан Косова на суспензију дозволе за рад, уз образложење да је одлука о укидању лиценце донета у складу са законом. Разлог за одузимање дозволе за рад је тај што се у документима компаније општине на Косову представљају као да су градови у Србији, наводи „Репортери“.
„Министарство индустрије, предузетништва и трговине обавестило је јавност да је Комисија за разматрање жалби за регистрацију предузећа данас одлучила да одбије жалбу Трговинског предузећа ‘Klan Kosova sh.p.k.’. Решењем Комисије овај предмет је затворен у оквиру Министарства, а подносилац жалбе има право да поднесе тужбу надлежном суду“, саопштили су из Министарства.
У образложењу Агенције за регистрацију пословања тзв. Косова се као разлог за одузимање дозволе за рад наводи да се „у документима компаније, ‘KGO Media Invest DOOEL’, као власника Кљана Косова, општине на Косову представљају као да су у градови у Србији“, чиме је, кажу, прекршен Устав.
Додаје се и да чињеница да је компанија предузела кораке да то исправи доказују кршење закона.
У одлуци Комисије се наводи да се у званичним документима власника телевизије „KGO Media Invest DOOEL“ држављанство идентификује као „косовско“, док се као матична држава компаније и даље води Србија, чиме се, оцењују, Косово поново представља као део Србије.
Комисија је поставила питање шта је прави разлог због којег ТВ Кљан Косова инсистира на представљању Косова као дела Србије, а приштинско министарство је због тога поднело пријаву против фирме и њених власника, пренео је портал Косово онлајн.

„Одузимање лиценце ће имати реперкусије на медијски плурализам“

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије, САД и ЕУ у Приштини изразиле су дубоку забринутост због одлуке о суспендовању лиценце за пословање ТВ Кљан Косова.
Прочитајте још:  Пуне буџет на џепу слободних грађана: Због неношења маски и до 300 хиљада динара!
То је саопштио амбасадор ЕУ у Приштини Томаш Суниог, наводећи да је одузимање лиценце несразмерна одлука која ће имати реперкусије на медијски плурализам на Косову.
„Одузимање дозволе било којој медијској кући је значајан корак који захтева ригорозно разматрање. Слобода изражавања и информисања су важне карактеристике демократских друштава. Очекујемо правичан и транспарентан правни процес за решавање ситуације“, написао је Суниог на Твитеру.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=sbQVFOyKdBk&t=15s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *