Србији не прети опасност од поплава

0

(фото:Васељенска)

Србији не прети опасност од поплава.

Хидролошка ситуација у Србији је повољна и не постоји опасност од поплава као у Словенији и Хрватској, рекла је хидролог Јелена Јеренић.

Јеренићева је навела да Србији не пријете поплаве и да неће бити потребе да се прогласи редовна одбрана од поплава ни на једној станици ни када стигне врх плавног таласа, који се очекује у петак, 11. августа.

– Нема разлога за бригу. За разлику од Словеније, у Србији је хидролошка ситуација повољна. За разлику од претходне двије године када смо имали проблеме са пловним путевима, то тренутно није случај – рекла је Јеренићева за Танјуг.

Прочитајте још:  Вучић каже да се Србија нада да ће добити „фер цену“ гаса од Русије
Она је навела да је тренутно плавни талас код Црнца, а почео је да расте водостај код Сремске Митровице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Пораст на Сави код Београда, односно код Земуна биће један и по метар и то је далеко од границе – навела је Јеренићева.

Прочитајте још:  Отац ухапшене Јоване: Ћерку су ми држали цео дан у марици
Када је реч о паду водостаја, она је рекла да ће тећи успореније јер је доста воде у Хрватској у ретензијама.

– До 11. августа очекујемо већи и умерен пораст, а послије тога биће стагнација и неки мањи порасти, тако да не можемо да тачно да кажемо када ће бити врх плавног таласа, због ситуације узводно – рекла је Јеренићева.

Она је навела да је због великих падавина тло било навлажено и засићено водом, тако да су мање количине падавина, од по 20 милиметара, изазивале бујице. Јеринићева је навела да се ситуацији у Словенији може поредити са оном у којој је Србија била 2014. године.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *