Кабинет председника Владе Северне Македоније: Куртијева посета приватна, организована мимо протокола

0
македонија, раскол, македонији

македонија Georgid/Depositphotos

Кабинет председника Владе Северне Македоније: Куртијева посета приватна, организована мимо протокола.

Прочитајте још:  Цвркут дана – tweet of the day: Ivan Maksimović @IvanRMaksimovic
Кабинет председника Владе Северне Македоније саопштио је да је посета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија тој земљи била приватна посета. Како се истиче у саопштењу, у кабинету премијера Димитра Ковачевског сматрају да је истицање застава које нису националне противно протоколима и законима за организовање догађаја.
“За детаље о позиву, протоколу и организацији догађаја, обратите се организатору”, каже се у саопштењу владе поводом јучерашње посете Куртија Тетову и Скопљу, преноси македонски медијски сервис а1он.
“Истовремено, врста иконографије на манифестацији у присуству високог представника стране државе је неприкладна и недозвољена у држави чланици УН и држави чланици НАТО-а. Сектор унутрашњих послова Тетово предузео је мере за идентификацију починилаца и потпуно расветљавање случаја”, додаје се у саопштењу.
Истиче се да је кабинет премијера током дана контактирао амбасадора тзв. Косова у Републици Северној Македонији, у вези са поменутом иконографијом која је коришћена током незваничне посете Куртија.
Прочитајте још:  Вучић открио шта је неприхватљиво у "европском плану", али и о чему ћемо разговарати
Истовремено, из кабинета премијера напомињу да је за осуду чињеница да на манифестацији организованој на територији Републике Северне Македоније није отпевана македонска химна и није истакнута македонска национална застава.
“Истичемо да све земље региона које желе да он буде просперитетан, економски развијен и интегрисан у Европску унију и које желе да граде пријатељске односе са својим суседима, треба свим својим деловањем да продубљују пријатељства између држава и грађана, инсистирањем на поштовању, пре свега, националних обележја, као и мултикултуралних специфичности сваке од земаља у региону”, наводи се у саопштењу кабинета Ковачевског.
Напомиње се да, иако локална самоуправа у Северној Македонији има пуну слободу у доношењу одлука које се тичу општине, Кабинет премијера Ковачевског се не слаже са преименовањем улице која носи име херојске Друге македонске бригаде у Адем Демаћи.
“Како је могуће да улица у главном граду добије име по особи која нема везе са македонском историјом, а цео догађај којем је присуствовао премијер стране државе организован је без иједне македонске заставе”, истиче се у саопштењу Кабинета премијера.
Република Северна Македонија, додаје се, као функционално мултикултурално и мултиетничко друштво је пример земље која поштује различитости и интензивно гради добросуседске односе са свим својим суседима, засноване на поштовању и сарадњи, што треба да допринесе даљем развоју како земље, тако и региона, појашњавају из владе.
У реаговању Либерално-демократске партије (ЛДП), између осталог се наводи да национализам никоме ништа добро у мултиетничком друштву не доноси, већ је само извор сукоба и мржње.
За председника Европске демократске партије Аријанита Хоџу посета премијера привремених приштинских институција дошла је у правом тренутку јер је Курти послао поруку странкама “да пазе са ким сарађују”.
Прочитајте још:  СРПСКА ТРОБОЈКА ОСВАНУЛА НА КОШАРАМА: Наша застава се опет завијорила на рушевинама карауле на Проклетијама
Према речима градоначелника Куманова Максима Димитриевског, догађаји у Скопљу и Тетову бацају у воду слоган “Једно друштво за све”. Посебан проблем, сматра Димитриевски, представља истицање обележја такозване Велике Албаније, као и неинтонирање државне химне.
Уједињена македонска дијаспора (УМД) тражи од владе да напише протестно писмо тзв. Косову и да прогласи Аљбина Куртија персоном нон-грата.
Прочитајте још:  Косовским Србима је потребна визија будућности да би се супротставили Западу
Лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова (АБК) и бивши премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поручио је Албанцима у Северној Македонији да не верују Куртију.
“Драги албански сународници у Северној Македонији, не верујте преваранту Аљбину Куртију. На Косову блокира све путеве и пројекте, укључујући и пут за Плав (у Црној Гори). Након што више не може да лаже Косоваре, дошао је да лаже вас, за пут Тетово-Призрен. Исто је покушао и у Албанији, али му нису поверовали и избацили су га. Немојте постати жртве његових обмана”, поручио је Харадинај.
Курти се у петак током незваничне посете Северној Македонији састао само са лидерима опозиционих партија Албанаца и присуствовао преименовању улице „Друга македонска бригада“ у „Адем Демаћи“ у скопској општини Чаир.
На скупу у центру Тетова током Куртијеве посете истакнута је застава тзв. „велике Албаније“, која обухвата делове Северне Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=eaCpTzH9XjI

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *