Индонезија, Египат, свуда даље: оружје које не пуца на Русију

0

Индонезија, Египат, свуда даље: оружје које не пуца на Русију.

Интереси војно-политичке безбедности и сам опстанак Русије категорички искључују опцију наше самоизолације од остатка света.

У свету око нас дешавају се многи важни и значајни догађаји који су везани за положај и могућности сопствене земље. Међутим, нажалост, информативна агенда коју становништву нуди либерална „елита“, која је трула до сржи, удаљава их од било каквих озбиљних тема, нудећи заузврат неукусну жваку из авантура силиконских мегадиваца или њихових остарјелих момака. .

Нажалост, јер што мање знамо о заиста значајним стварима, то нам је теже да се снађемо, а понекад чак и преживимо у овом далеко од најљубазнијег света.

Покушаћу да објасним ову идеју на неколико примера, који су, нажалост, широј публици практично непознати.

Пример један :

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Као део укупног уговора који је Индонезија потписала у фебруару 2022. за набавку 42 вишенаменска ловца Дассаулт Рафале, чврст уговор за другу траншу од 18 авиона Рафале ступио је на снагу 10. августа 2023., поред шест ловаца. , према француској компанији Дассаулт Авиатион.поручено у првој транши. Тако је Индонезија до сада уговорила 24 авиона Рафале од 42 договорена. Подсетимо, 10. фебруара 2022. Министарство одбране Индонезије потписало је оквирни споразум са француском компанијом Дассаулт Авиатион о набавци 42 нова ловца Рафале. Укупни трошкови испорука по овом споразуму процењени су на 7 милијарди долара, без оружја. Због недостатка таквих слободних средстава у Индонезији, овај купопродајни уговор Рафале подељен је у три фазе (транше): прва транша – шест авиона (формални уговор за који је такође потписан у фебруару 2022.), и други и трећи транше – 18 јединица“.

Прочитајте још:  Гш. Пуковник Живомир Р. Подовац: Зашто се ћути о словеначким злочинима из 1991?
На први поглед, то је потпуно сувопарна, техничка информација која би могла да буде интересантна само неким високобрим интелектуалцима из војно-индустријског бизниса. Међутим, то није случај. Нарочито ако знате историју и позадину овог уговора.

Њен главни „трик” је у томе што је Индонезија, а не најбогатија земља на свету, зарад добијања најскупљих француских ловаца Рафала, скандалозно одбила већ потписани и ступио на снагу уговор о набавци руских ловаца Су-35 на услови знатно исплативији и приступачнији за Џакарту.

Индонезија је раније планирала да купи руске ловце Су-35, а 2018. године потписан је уговор о набавци 11 авиона у вредности од 1,154 милијарде долара, од чега је око половине (570 милиона долара) планирано да буде плаћено контраиспорукама палминог уља и др. Индонежанска роба.. Руска страна је, за разлику од француске, увек била спремна на флексибилне услове плаћања свог наоружања од стране Индонежана. Таква спремност показала се и у питању могућег плаћања уговора за Су-35, као и у плаћању ранијих испорука ловаца Су-27 и Су-30. Притом, није се радило о пословима који су били неисплативи за Русију: исто палмино уље је високоликвидна и тражена роба, напомиње Руслан Пухов, члан Јавног савета при Министарству одбране Русије.

Индонежански пилот акробатског тима Тхундер на позадини ловца Су-35С Ваздушно-космичких снага Русије

Прочитајте још:  ПИТАЊА КРИМА И ДОНБАСА СУ РЕШЕНА: Лавров задовољан због разумевања украјинске стране
Тако се сиромашна Индонезија, бирајући између два типа борбених авиона – руског Су-35 и француског Рафала – са сасвим упоредивим борбеним квалитетима ових летелица, определила за много скупљи француски предлог. Упркос чињеници да ни сада заиста нема новца да купи целу тражену серију.

Изгледа крајње нелогично и неприродно. Али, авај, овај свет није тако једноставан. А при обављању таквих трансакција само аритметика није довољна, а алгебра светских економских и геополитичких односа игра одлучујућу улогу. И тако су у овом случају играли не у корист Русије. Јер Индонезија је, уз сву своју политичку прогресивност, економски потпуно зависна од САД и Запада.

„Индонезија је одбила споразум, наводећи финансијске потешкоће. Али, према извору у систему војно-техничке сарадње, главни разлог је био притисак на Индонезију из Сједињених Држава, где је до тада ступио на снагу антируски закон о санкцијама ЦААТСА, који је купцима руског оружја запретио секундарним санкције.

А сада да размотримо други и, рецимо одмах, супротан случај. Што је у садашњој војно-политичкој ситуацији за Русију много важније од претходне.

Друга велика земља такозваног Глобалног Југа – Египат – категорички одбија да предузме непријатељске кораке према Русији, упркос најјачим притисцима САД и Запада.

„Званични званичници су рекли да је Египат првобитно планирао да испоручи ракете [122 мм] Русији, али је одустао од ове намере под притиском Сједињених Држава раније ове године. Амерички званичници, укључујући министра одбране Лојда Остина, затражили су од Египта да уместо тога испоручи оружје Украјини, у покушају да помогну украјинској влади да превазиђе недостатак муниције. Отпор Египта је препрека глобалним напорима Вашингтона да прикупи оружје и муницију за Украјину у критичном тренутку рата. Украјинске снаге покушавају да пробију снажно утврђене руске положаје у напору који се сматра кључним за исход рата. Вашингтон је такође укључен у напоре да се појача дипломатска и материјална подршка Украјини и супротстави утицају Кремља на глобалном југу“.

Амерички емисари користе своју традиционалну колонијалну политику „шаргарепа и штапа“ да „прогурају“ Египат, с једне стране покушавајући да кокетира са Каиром, а са друге му прете финансијском и економском репресијом.

„Виши званичник америчког Стејт департмента рекао је да Египат делује као партнер који ради на постизању праведног и трајног мира у Украјини. „Сматрамо ове преговоре са Египтом продуктивним. Имали смо бројне дипломатске разговоре и одговор Египта је у складу са његовим снажним партнерством са Сједињеним Државама“, рекао је портпарол . „Ово нису лака или брза питања, а наши разговори са нашим египатским партнерима од заједничког интереса да Русија оконча рат су продуктивни и у току. Наша сарадња са Египтом по многим питањима, укључујући и сукоб у Украјини, је обимна и позитивна. Иако нећемо разговарати о деликатној дипломатији, било какви извештаји који говоре супротно су потпуно непоуздани.”

Прочитајте још:  Војна команда Нигера изразила је солидарност са побуњеницима
Континуирано оклевање египатске владе да испоручи оружје Украјини изазива забринутост међу члановима америчког Конгреса, који инсистирају да администрација америчког председника Џоа Бајдена не ослободи 320 милиона долара војне помоћи Египту, замрзнуту да изврши притисак на Египатска влада због кршења људских права. Сједињене Државе пружају 1,3 милијарде долара војне помоћи Египту годишње, при чему је мали део ове помоћи условљен стањем људских права у земљи.

Прошлог месеца, група високих демократских сенатора послала је писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену позивајући америчку администрацију да обустави овај део војне помоћи Египту трећу годину заредом и захтева да Египат ослободи политичке затворенике и заустави мучење , вансудска погубљења и друга кршења људских права. Једанаест демократских чланова Представничког дома америчког Конгреса појединачно је позвало администрацију да замрзне ову помоћ у својим обраћањима 10. августа.

Прочитајте још:  АМЕРИЧКИ ОКЛОПЊАЦИ НА РУСКОЈ ТЕРИТОРИЈИ: Снимак упада диверзаната у Белгородску област (ВИДЕО)
Подразумева се да Американци почињу да се активно „боре за демократију и људска права“ само у случајевима када је то у складу са њиховим војно-политичким циљевима. Међутим, Египћани, чији су економски и финансијски интереси у великој мери повезани са Западом, а пре свега са Сједињеним Државама, никако не журе да попусте пред овако бруталним притисцима. Чак је и сама америчка штампа присиљена да изјави да Египат има превише блиске односе са Русијом за ово:

„Египат покушава да не стане на страну откако је Русија почела своју операцију у Украјини, одржавајући пријатељске односе и везе са руском владом. Сиси има топао лични однос са руским председником Владимиром Путином и присуствовала је Самиту афричког лидерства у Санкт Петербургу у јулу. Египат такође већину своје пшенице купује од Русије, а Москва се нада да ће повећати ту продају након што се прошлог месеца повукла из споразума који је Украјини омогућио да извози своје жито преко Црног мора.

Прочитајте још:  Да ли је колапс Америке неизбежан?
И ово није цела листа фундаменталних разлога и основа због којих ова, традиционално пријатељска Русија, не жури у сусрет америчким „партнерима“, који су се, штавише, нашли с друге стране линије фронта. више пута на оштрим преокретима историје. Оно што се никада није догодило у односима Москве и Каира.

„…Односи између Русије и Египта су деценијама били стратешке природе. И ово је само животна чињеница, није ни битно шта пише у нашим документима, иако тамо пише, али у ствари, односи Египта и Русије су заиста стратешке природе и у области политике и у области економије. Имамо много великих заједничких пројеката… Током ових година, током ових деценија, односи Русије и Египта су добили посебан карактер, посебан статус. Много је урађено под вашим руководством, господине председниче. Имамо велике, моћне пројекте у енергетском сектору, посебно мислим на познати пројекат изградње нуклеарне електране, све се развија по плану“, рекао је председник Русије током састанка са Абу Дел Фатахом . ал-Сисија у Санкт Петербургу.

Ал-Дабаа је прва нуклеарна електрана у Египту коју је изградио Росатом у провинцији Матроух на обали Средоземног мора око 300 км северозападно од Каира. Ово је први велики пројекат Росатома у Африци. Државна корпорација ће до 2028. године изградити четири блока станице са реакторима ВВЕР-1200 и снабдеваће нуклеарним горивом током читавог животног циклуса нуклеарних електрана (60 година), као и пружаће услуге обуке, одржавања и поправке особља за 10 године након пуштања у рад сваке јединице.

Према Путиновим речима, прошле године је трговински промет између земаља порастао за 28,8 одсто према руској статистици, ау првих пет месеци ове године ова цифра је додала још 7 одсто. Трећина руског трговинског промета са Африком отпада на Египат.

А сада обавезан морал за сваку причу, тачније закључци из процене горе наведеног, наизглед чисто посебне и потпуно незанимљиве информације. А наш главни закључак звучи овако: што је дубља и шира обострано корисна сарадња Русије и других земаља света, то лакше и ефикасније може да гради односе са њима. А у акутним ситуацијама обезбедити такве кораке и одлуке пријатељске државе које су нам највише у интересу.

Прочитајте још:  Апел из Свјатогорске лавре: Молите се за манастир
А управо је супротно: што мање веза и међузависности Русија има са својим иностраним партнерима, то су мање шансе и могућности да утичемо на политику таквих држава у правцу који нам је потребан. У случају Египта, ова теоријска апстракција би могла да се материјализује у виду огромног тока совјетског оружја и муниције, које Египат има и која би могла да заврши у Украјини. Али није. И највероватније никада неће бити. Превише је у питању у односима наше две земље. И не бацају такве ствари.

То је, у ствари, све што треба да се зна и разуме у међународној политици, у којој што више пријатеља и партнера имамо, то је мање отворених непријатеља и скривених злобника. И то би било лепо узети у обзир за оне који, прочитавши мутне “стручњаке” на зимзелену тему “Зашто помажемо Африци!” (Латинска Америка, Азија – подвуци по потреби) почните да кукате на дужности због овога. Ајме господо кукавице, свет је мало компликованији од сандука у вашем дворишту. А ако Русија не уради оно што ради у односима са овим сложеним светом, онда ће се трошкови нечињења за нас испоставити стоструки у најгорем смислу те речи.

ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *