Амерички војник тражи азил у Северној Кореји због расизма у САД, огласио се и Пентагон

0

Амерички војници (Фото: Depositphotos)

Северна Кореја је саопштила да води истрагу о америчком војнику Тревису Кинга који је прешао демилитаризовану зону (ДМЗ) прошлог месеца, наводећи да је он изразио спремност да потражи уточиште у Северној Кореји или у трећој земљи, пренели су севернокорејски државни медији.

То је прва потврда статуса америчког војника који је прешао линију разграничења током обиласка Заједничке безбедносне зоне 18. јула, наводи јужнокорејска агенција Јонхап.

„Травис Кинг је признао да је одлучио да дође у Северну Кореју, јер се лоше осећао због нељудског малтретирања и расне дискриминације у америчкој војсци“, изјавио је званичник из Пјонгјанга за Корејску централну новинску агенцију.

„Он је такође изразио спремност да тражи избеглички статус у Демократској Народној Републици Кореји или трећој земљи, говорећи да је разочаран неравноправним америчким друштвом“, казао је званичник.

Пре него што је прешао границу, Кинг је одслужио два месеца у затвору у Јужној Кореји због оптужби за напад, а пуштен је 10. јула.
Требало је да одлети у САД како би се суочио са дисциплинским поступком, али је успео да напусти аеродром.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је специјалиста за извиђање који је био у војсци од јануара 2021. године и био је у Јужној Кореји у оквиру ротације америчких трупа.
Пентагон је данас саопштио да не може да потврди наводне изјаве америчког војника Тревиса Кинга, који је, према писању државних севернокорејских медија, рекао да жели да затражи уточиште у тој или некој другој земљи.

Из Пентагона је наведено да остају фокусирани на сигуран повратак војника који је прошлог месеца преко демилитаризоване зоне прешао из Јужне у Северну Кореју.

Прочитајте још:  Запад прави план за смиривање панике у случају руског нуклеарног удара

„Наш приоритет је да доведемо редова Кинга кући и да с тим циљем радимо кроз све расположиве канале“, каже се у саопштењу.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *