Грујичић: Није искључено да онај ко је вршио експеримент у СРЈ сада то ради у Украјини

0

Др Даница Грујичић (Фото: Јутјуб)

Грујичић: Није искључено да онај ко је вршио експеримент у СРЈ сада то ради у Украјини.

Министарка здравља Србије Даница Грујичић изјавила је да се против Србије и Црне Горе 1999. године водио хемијски и нуклеарни рат, те нагласила да не искључује да, баш као што је неко вршио експеримент у СРЈ са применом осиромашеног уранијума – сада то ради у Украјини.

Прочитајте још:  Баштовани: Мило и Вјоса саде дрвеће по Приштини (видео)
Она је упозорила да у Србији бар постоје брдско-планински дијелови, док је Украјина углавном равница због чега је и преношење штетних материјала тамо далеко лакше, мада од хемијског загађења и загађења животне средине нико не може да буде заштићен.

– Мислим да ће се све ово што се дешава у Украјини одразити на све земље Европе. Питање је само да ли ће то моћи да се докаже и како и да ли ће им политичари дозволити да направе такво испитивање – рекла је Грујичићева.

Грујичићева је навела и да су колеге на ВМА биле врло спремне да све српске војнике који су били изложени дејству те муниције прате здравствено, онако како је то требало да се ради.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Нажалост, и ту је била јача политика и са тим пројектом се прекинуло. Да ли ћемо ми имати снаге и могућности да са тим наставимо и видимо шта је било са свим тим људима? Видимо да су нам сви генерали који су учествовали у тим ратним дејствима обољели од малигних болести – рекла је Грујичићева.

Према њеним ријечима, неко ће рећи да је то стрес, наглашавајући да дефинитивно може да се докаже да је и осиромашени уранијум и хемијско загађење.

– Нови Сад, Бор и Панчево су били проглашени градовима небезбједним за живот. А, гдје је Косово и Метохија? Зашто је било потребно тако гађати? Ја апсолутно тврдим да је направљен експеримент од кога страдају, не само припадници нашег народа, него и Хрвати, Мађари – рекла је Грујичићева за Спутњик.

Прочитајте још:  ПРАВДА СЕ ИПАК КРЕЋЕ: У Словенији споменик избрисаним Србима!
Грујичићева је рекла да је, имајући све то у виду, покушала да у неколико интервјуа допре до оних који одлучују у Украјини и до грађана Украјине, која је пристала да прими са Запада пројектиле с осиромашених уранијумом иако ће, упозорава, сва та загађења имати посљедице по њихово здравље.

– Заиста сам се искрено надала да бар неко у врху власти Украјине ко одлучује може да чује тај апел. Ружно је уопште што се води сукоб, да не улазимо сада у политичке разлоге зашто је до тога дошло, како је дошло и ко га је организовао. Али, са здравственог аспекта, заиста је страшно да дозволите употребу осиромашеног уранијума на тој територији, а ви сте у ситуацији да не морате то да примате – рекла је Грујичићева.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *