Кога избезумљују графити и рефрени „Кад се војска на Косово врати”

0

(Фото: Весна Веизовић)

Као пожар и као епидемија графит са натписом „Кад се војска на Косово врати”, се шири већ неко време а изложен је у више градова широм Србије, Републике Српске, Црне Горе…

 

Пред огромним бројем људи, уз бакље и заставе, орило се „да се војска, мајчице, на Косово врати” на концерту за КиМ у Херцег Новом. Орио се исти рефрен и на тек завршеном сабору у светски познатој Гучи. И на недавној утакмици Црвене звезде и Фиорентине проламао се север Маракане истим стиховима.

 

Амбасада Србије у Немачкој: Потребна је сарадња

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Али некима тај слоган смета а графит „боде очи”.

 

Баш због таквих огласила се навијачка група.

 

„Идеја у коју ми, као најобичнији српски народ (не ‘десничари’, не ‘ултра десничари’, не било каква измишљена дефиниција), верујемо, јесте идеја мира у којем желимо да живи наш народ. Наша жеља и молитва ‘да се војска на Косово врати’ јесте наша жеља да и српска деца могу да се играју на реци Бистрици, а не да обележимо две деценије од погибије Ивана и Панта. Два дечака из Гораждевца купала су се тог врелог летњег дана са другом српском децом када их је покосио смртоносни рафал”…

 

У четвртак 17. августа са почетком у 11 сати у великој сали Медија Центра, Теразије 3, одржаће се „хитна конференција за медије” поводом „значајног пораста броја графита са порукама говора мржње у јавном простору и пратећих садржаја на друштвеним мрежама који позивају и славе насиље, рат и геноцид”, саопштено је из удружена Крокодил.

 

 

 

На конференцији за медије говориће Милош Јанковић адвокат, из Удружења КРОКОДИЛ, Милена Берић и Владимир Арсенијевић, Милан Филиповић из Јуком-а и Софија Тодоровић из Иницијативе младих за људска права.

 

У прогласу ових НВО се каже

Прочитајте још:  У Маријупољу нормализовано стање, грађани не морају да се крију од ватре украјинских нациста

 

 

 

„Сваки графит исцртало је преко педесет људи окупљених углавном око навијачке групе Делије Север а поруке које позивају и славе насиље, рат и геноциде пратиле су ове акције и шириле се друштвеним мрежама… Такође, на јавним Телеграм и Тик Ток налозима објављиване су фотографије израђених графита, локација али и садржај који се односи на три тачкице након исписа “Кад се војска на Косово врати…” (“Кад се војска на Косово врати сваки Шиптар, сваки Шиптар добро ће да плати”).

 

Натписи, мурали, графити и певање на стадионима и концертима не одговара једино невладиним организацијама којима је заједнички именитељ да су на западном платном списку.

 

 

 

Још када је својевремено активисткиња Аида Ћоровић физички напала мурал на углу Његошеве улице у Београду, покушавајући да се, бацајући јаја на слику Ратка Младића обрачуна са позитивним мишљењем Срба о свом генералу, јасно је било да невладине организације финансиране са Запада и зидови у Србији никада више неће живети у миру.

 

Ови људи су алергични на све што имало “мирише” на Србе и српство, а нарочито на “најскупљу српску реч”, односно Космет. Било какве изразе патриотизма они ових дана означавају као профашистичке и ратнохушкачке.

 

 

 

Пошто су њихове молерске акције – попут оне када је на Славији прекречен графит са поменутим стихом из народне песме – до сад биле контрапродуктивне, активисти су решили да се окану канти и четки.

 

Реченица „Кад се војска на Косово врати”, која је у потпуном складу са Резолуцијом 1244 (и предвиђа враћање српске војске и полиције на Космет), није због тога постала мање гласна. Срби цитат и даље исписују и зато су од невладиних организација и почашћени поређењем са “нацистима”.

 

Навијачка група “Делије Север” на свом Телеграм профилу, оптужила је једну од поменутих НВО да прикупља новац за неонацистичку јединицу “Азов” у Украјини.

Прочитајте још:  Сарајево се ужасава истине о Шмиту која би могла да стигне из Њујорка

 

Тврде Делије да је задатак НВО да сваки облик родољубља означе штетним, па поручују да се баш на овом примеру показује “агресија за коју они и слични добијају велике количине новца од разних фондација из света”, као и лажи и манипулације “где српску омладину која се бори за свој угрожени и обесправљени народ на Косову и Метохији покушавају да ставе у контекст некаквих екстремиста и ратнохушкача”.

 

Због чега је, међутим, стих народне песме “Јечам жњела Косовка девојка”, изазвао толики револт цивилног сектора?

 

Мало ко може да уочи разлике у основној поруци која се може чути од ових НВО и од, рецимо, Бесника Бисљимија, Куртијевог саветника. Питате ли цивилне активисте или представнике косовских Албанаца о графиту “Кад се војска на Косово врати”, одговор ће и код једних и код других бити квалификације по матрици “насиље” и “мржња”.

 

Народу који живи од свог рада, а не од донација од иностранства, “Кад се војска на Косово врати” постала је нова крилатица и симбол да „Косовска битка још траје”.

 

Косметски Албанци али ни НВО које раде у Србији, знају и не крију то да такозвано “Косово” увелико ради на стварању војске за коју Курти отворено каже да је наставак некадашње ОВК, терористичке организације одговорне за покољ и прогон сропског и неалбанског становништва из наше јужне покрајине.

 

Софија Тодоровић, програмска директорка Иницијативе младих за људска права, која је најављена као говорница на конференцији за медије поводом “страхотних” графита, са страница “Данаса” поручује нам да би то исто, на етничком чишћењу Срба засновано “Косово” – требало да добије столицу у УН.

 

Сетимо се да је ова „Иницијатива” заједно са поменутим удружењем “Крокодил” за непријатеља прогласила и једну епску личност – Милоша Обилића, чији су мурал у Београду такође прекречили.

Прочитајте још:  Гориво у Kосовској Митровици отишло на 217 динара: Да ли ово очекује и остатак Србије

 

Не само то, већ у свом саопштењу невладине организације потпуно нетачно сугеришу да након реченице “Кад се војска са Косова врати и напоји коње на Ситници” следи део “Сваки Шиптар, сваки Шиптар добро ће да плати”.

 

У песми се заправо каже “Кад се војска на Косово врати и напоји коње на Ситници…”, док последња строфа говори да је повратак армије “у славу Бога великога и часнога крста Христовога”.

 

Порука песме ‘Кад се војска на Косово врати’ јесте да војска која долази на Косово мора да буде хришћанска војска, да се придржава хришћанских вредности, што никако није у супротности са људским правима.

 

Овај вид изражавања политичких ставова у јавном простору који је нека врста противљења ултиматумима који стижу са Запада и изражавање “општенародног уверења”, директно иритира и тај део НВО сектора,

 

Западне силе ултиматумима, све мање кроз преговоре покушавају да отму нашу јужну покрајине, а то директно изазива бунт међу млађим генерацијама, а један од видова изражавања су и ови исписани графити и мурали.

Српска војска ће се вратити на Косово јер је то историјски завет који је у нашем народу постојао још из времена робовања Турцима и Аустроугарима. И од пропасти српске средњовековне државе до 1912. године, сваки Србин је знао да ће једног дана војска да се врати на Косово.

 

Млади српски родољуби који цртају ове мурале желе да на тај начин изразе своју визију патриотизма и начела у која верују.

 

Невладине организације немају своје идеје и идоле које би цртали по муралима. Они прекрече, пљују, гађају јајима, просипају фарбу… И ту стану…

 

Можда да пробају да нацртају Џозефа Бајдена, Хилари Клинтон, Медлин Олбрајт, Џорџа Сороша, па да виде реакцију народа.

Озрен Милановић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *