Узбуна у Сарајеву, представљен филм о четничкој акцији

0

Сарајево (фото: РТРС)

Узбуна у Сарајеву, представљен филм о четничкој акцији.

На сарајевском филмском фестивалу јуче је представљен филм Радоша Бајића „Хероји Халијарда”, који је рађен по стварном историјском догађају у коме су припадници Југословенске војске у отаџбини у Другом светском рату организовали акцију спасавања савезничких пилота.

О овој четничкој акцији у комунистичкој Југославији се није говорило, а последњих година се редовно обележава уз присуство америчких амбасадора у Србији. Спасавање савезничких пилота, у организацији америчке авијације и у сарадњи са четницима генерала Драгољуба Драже Михаиловића, трајало је од августа до децембра 1944. године.

Ипак, ова тематика је засметала сарајевској штампи која је жестоко напала организаторе фестивала, а градоначелница Сарајева тражи и оставке одговорних.

Прочитајте још:  Ванземаљске испоставе у Америци: Примећено пет подземних база са тајним пролазима? (Видео)
Сарајевским медијима смета што се „четничке снаге предвођене ратним злочинцем Дражом Михаиловићем приказују као позитивни актери који су помогли у великој акцији спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић после промоције Бајићевог филма захтева смену одговорних у СФФ-у који су ово допустили јер то “наноси немерљиву штету фестивалу и Сарајеву”.

Прочитајте још:  Содомити у Сарајеву своју поворку назвали "Породично окупљање"
Након тога су из дирекције СФФ-а саопштили да су и сами непријатно изненађени, али су истакли да није приказан филм, већ његови инсерти, иако ни то није одобрено и договорено.

„Наглашавамо да поменути садржај није договорен и да „Сарајево филм фестивал” неће дозволити да се користи за промоцију историјског ревизионизма било које врсте”, рекла је Андриана Цопф, портпаролка фестивала.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *