КРИК првостепено осуђен по тужби Предрага Колувије

0

КРИК првостепено осуђен по тужби Предрага Колувије.

Судија Вишег суда у Београду је проценила да је Мрежа за истраживање криминала и корупције – КРИК прекршила претпоставку невиности пишући о Предрагу Колувији.

Предраг Колувија је пре две године поднео две тужбе против редакције КРИК-а, тврдећи да су му вести са суђења изазвале душевни бол и повредиле углед, јавља Данас. Мрежа за истраживање криминала и корупције –КРИК је у вести „Заказан почетак суђења за Јовањицу 2“ о суђењу Предрагу Колувији Колувију назвала „оптуженим нарко-босом“.

Прочитајте још:  Захарова: Украјинско оружје се шверцује и на Балкан
Судија Вишег суда у Београду Бојана Чогурић је почетком августа првостепено пресудила да је КРИК тиме заиста прекршио претпоставку невиности, јавља исти медиј, упркос томе што је уредник КРИК-а Дојчиновић објаснио да се у новинарским текстовима правни термини по правилу преиначују у колоквијалне да би их публика разумела:

„У случају (да користимо искључиво правне изразе), када споменемо Колувију, морали бисмо увек за њега да напишемо да је – оптужен као организатор организоване криминалне групе која је имала за циљ вршење кривичних дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога”, изјавио је Дојчиновић на суђењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Судију нису убедили ни Дојчиновићеви наводи да је скраћивање правних термина у колоквијалне изразе уобичајена пракса у реномираним светским медијима.

Дојчиновић је истакао и следеће:

Подржите нас!

Сматрамо да је јако важно да критичко новинарство остане ван комерцијалних интереса.
Подржавајући наш рад индивидуалним донацијама из земље и иностранства помажете нам да останемо независни.

Сва подршка је добродошла!

„Министар (Небојша) Стефановић је на конференцији за медије тужиоца (Колувију) означио као произвођача дроге, премијерка (Ана) Брнабић у једној изјави назвала га је нарко-трафикантом. Председник (Александар) Вучић је за тужиоца изјавио да није никога убио, али да је имао тону и по марихуане“.

Трећа пресуда против КРИК-а

У питању је трећа пресуда у тужбама против КРИК-а. Судије су претходно пресудиле у корист Братислава Гашића, министра полиције, као и руководилаца полицијске Јединице за заштиту сведока.

Прочитајте још:  Обрадовић: Вучић одобрио тужиоцу да реагује по мојој пријави против Стефановића
Против КРИК-а и новинара ове редакције тренутно се води још осам поступака. Редакцију су, сем наведених, тужили и бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић, контроверзни бизнисмен Богољуб Карић, бизнисмен са криминалним везама Станко Суботић, кум председника државе Александра Вучића Никола Петровић, компанија „Минецо“ и други.

Новинарска удружења поручују да су у питању СЛАПП тужбе којима КРИК покушавају да ућуткају. Како смо раније писали, СЛАПП (Стратегиц Лањсуит Агаинст Публиц Партиципатион) су тужбе које се подносе са циљем да се ућуткају медији, истражвачи и узбуњивачи чији рад разоткрива дела корпорација, политичара и других моћних страна која су незаконита или на други начин штете јавном интересу.

Укупна вредност 10 поступака који су од 2022. покренути против редакције, уредника и новинара КРИК-а је 90 милиона динара – што је, према писању КРИК-а, три пута више од годишњег буџета тог медија. Лица која су поднела тужбе против уредника и других чланова и чланица редакције КРИК-а повезани су са властима:

„Тужбе су ланчано стигле, а током претходног месеца КРИК је тужен чак једном недељно. Већину оних који су тужили КРИК спајају везе са председником Србије Александром Вучићем или са људима из његовог окружења – што указује да циљ тужби није задовољење правде, већ гушење медија“, писала је Бојана Јовановић за КРИК у септембру 2021.

КРИК је на пресуду по Колувијиној тужби поднео жалбу о којој ће одлучивати Апелациони суд у Београду.

Машина.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *