Извештај генерал-потпуковника Игора Кирилова, начелника снага радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага РФ, о војно-биолошким активностима САД

0

(Фото: (Фото: pixabay. com))

Руско Министарство одбране наставља да анализира војно биолошке активности САД у Украјини и другим земљама. Као што смо више пута истицали, војне биолошке активности САД представљају безбедносну претњу за многе државе света.

Упркос чињеници да су наведени циљеви америчких програма праћење инциденције и пружање помоћи земљама у развоју, заправо видимо неконтролисано спровођење истраживања двоструке намене од стране Пентагона, који заобилази међународне обавезе по BTWC-у.

Пројекти војног ресора САД усмерени су пре свега на проучавање потенцијалних агенаса биолошког оружја – антракса, туларемије, корона вируса, као и узрочника економски значајних инфекција – патогена птичијег грипа, афричке свињске куге. Истовремено, постоји јасан тренд: патогени који спадају у зону интересовања Пентагона, као што су КОВИД-19, птичији грип, афричка свињска куга, касније постају пандемија, а америчке фармацеутске компаније постају корисници.

Раније смо обавестили о могућој умешаности Биг Фарма и Америчке агенције за међународни развој (Јуесејд) у појаву новог коронавируса. Кључну улогу у реализацији пројеката за проучавање овог патогена има посредничка организација Eco-Health Alliance. Специјалисти ове компаније од 2015. године проучавају разноврсност популације слепих мишева, тражећи нове сојеве коронавируса и механизме њиховог преношења са животиња на људе. Укупно је проучавано више од 2,5 хиљаде јединки.

Да подсетим да је 18. октобра 2019. године, два месеца пре првих званичних извештаја о појави нове инфекције коронавирусом у Кини, Универзитет Џонс Хопкинс одржао вежбу „Догађај-201“ у Њујорку. Током вежби увежбаване су акције у контексту епидемије до сада непознатог корона вируса, који се, према легенди, са слепих мишева преносио на човека преко средњег домаћина – тела свиње. Развој пандемије по овом сценарију, као и реализација пројеката Еко-здравствене алијансе, постављају питања о могућој намерној природи КОВИД-19 и умешаности Сједињених Држава у овај инцидент.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  До чега ће довести закон о заштити деце „у духу традиционалних вредности“?

Следећи корак за Сједињене Државе да спроведу своје стратешке планове за успостављање глобалне биолошке контроле било је стварање Канцеларије за спремност и политику одговора на пандемију. Званична информација о оснивању Канцеларије објављена је на сајту Беле куће 21. јула 2023. године. Претпоставља се да ће нова структура бити одговорна за постављање курса и координацију акција за борбу против познатих и непознатих биолошких изазова, укључујући патогене који би могли да изазову следећу глобалну ванредну ситуацију.

Приоритетне области овог Одељења су рад на креирању вакцина и лекова за заустављање вируса и њихових генетски модификованих варијанти, као и увођење напредних технологија у биопроизводњу.

Структуру ће предводити специјални помоћник председника и виши директор за глобалну здравствену безбедност и биобезбедност у Савету за националну безбедност, генерал-мајор ваздухопловства у пензији Пол Фридрихс. Тако су САД, као и 2019. године, почеле да се припремају за нову пандемију тражећи мутације вируса. Не искључујемо употребу од стране Сједињених Држава такозваних одбрамбених технологија у офанзивне сврхе, као и за потребе глобалног управљања стварањем кризних ситуација биолошке природе.

Истовремено, у покушају да отклони забринутост међународне заједнице у вези са њеним незаконитим активностима у биолошкој области, Бела кућа ствара нову државну структуру. Истраживачки институт за инфективне болести америчке војске, којим тренутно руководи пуковница Констанс Џенкинс, играће водећу улогу у војно-биолошком програму војног ресора. Треба напоменути да је институт основан у Форт Детрику на основу постројења за развој биолошког оружја и обухвата биолошку лабораторију са максималним нивоом биолошке изолације (БСЛ-4).

То је кључни део Пентагоновог глобалног система биолошког надзора (ЕИДСС). Документи добијени током специјалне војне операције указују на то да је ова институција директно укључена у прикупљање опасних патогена у различитим регионима света, тестирање нерегистрованих лекова, као и спровођење програма двоструке намене које је наручило Министарство одбране САД. Администрација за смањење претњи (ДИТРА). Институт за инфективне болести америчке војске био је укључен у америчке биолошке програме у Украјини. Тако су представници института активно водили пројекте кодних назива UP-1 и UP-8. У оквиру ових пројеката проучавана је могућност коришћења зглавкара за ширење рикеција, вируса крпељног енцефалитиса, као и узрочника кримско-конго хеморагичне грознице и хантавируса.

Прочитајте још:  Русија је спремна да пружи платформу за преговоре између Израела и Хамаса

Представници института активно раде у Јужној Америци, Африци, Закавказју, југоисточној Азији. За то се користи лабораторијска база дивизија Морнаричко-медицинског истраживачког центра и Волтер Рид института америчке војске. Епидемија еболе 2014-2016 у Уганди, Кенији, Гвинеји, Либерији довела је до значајног проширења присуства запослених у Институту за заразне болести америчке војске у овим афричким земљама како би добили узорке живих вируса смртоносних болести.

Дакле, постојећа производно-експериментална база института омогућава учешће у глобалном праћењу биолошке ситуације и обављање читавог спектра војно примењених радова са опасним патогенима – компонентама биолошког оружја, укључујући рад на побољшању патогених својстава патогена опасних болести људи и животиња. Министарство одбране Руске Федерације добило је документе који омогућавају проширење украјинског војног биолошког досијеа. Данас бисмо желели да допунимо ову листу представницима државних институција и приватних компанија Украјине укључених у спровођење америчких војно-биолошких програма.

То су: Наталија Дудко – била је координатор пројекта и виши специјалиста СТЦУ. Већ 25 година координира више од 250 СТЦУ пројеката у различитим научним областима. Људмила Черњенко је генерални директор Центра за јавно здравље Министарства здравља Украјине. Појављује се на листи украјинских стручњака који су учествовали у имплементацији истраживачких пројеката које финансирају САД.

Олександр Мацков – заменик генералног директора Центра за јавно здравље Министарства здравља Украјине. Надгледао целокупну имплементацију пројекта двоструке намене КОВИД-19 који финансирају САД. Руско Министарство одбране наставља да објављује имена званичника биотехнолошких корпорација и других извођача из Пентагона укључених у имплементацију америчких војно-биолошких програма у Украјини.

Приредила: Анђела Шиповац / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *