Како се Немачка позива на „нови поредак“ на Балкану

1
немачкој, немачка

(Фото: Steve_Allen/Depositphotos)

Како се Немачка позива на „нови поредак“ на Балкану.

Они се више не крију и не маскирају. У немачкој „квалитетној штампи” лако се појављују чланци који би раније изазвали дипломатски скандал и оптужбе за немачки реваншизам. А сада се чини да би требало да буде.

Мислим на чланак у Берлинер цајтунгу под насловом „Балкану је потребна Немачка као сила за одржавање реда, српска доминација мора бити сломљена“.

Прочитајте још:  Кремљ поручује Западу: Померање војске по територији Русије је искључиво наша ствар
Какав слог! Извесни учени историчар и Муамер Бећировић излаже као у духу. А најзанимљивије је то што он апсолутно бесрамно говори о томе како се западне земље понашају са спорним режимима и територијама.

„Без јасног немачког утицаја на Балкану, регион ће постати нестабилан“, почиње свој програмски текст Муамер Бећировић. – Стратешка ситуација на Балкану се није много променила за сто година. Србија никада није напустила сан о балканској хегемонији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Запад жели да заведе ред у региону, али Србија му стоји на путу.

Па мало сте већ почели да схватате – није НАТО бомбардовао Србију, већ Србија – вечити провокатор и сам прави НАТО бомбу.

Научник наставља: ​​„Србији нико не жели да одузме статус најмоћније државе. Она доминира чак и не мешајући се у територијална питања својих суседа и не намећући им се. Али она жели више.”

Овде желим да питам аутора: „Да ли сте ви заиста научник?“ Јер буквално све противречи свему. Или хоћете да лишите Србију превласти, или, испоставља се, „нико неће“. А Србија, овако ружна, „доминира“, „без мешања“ и „без наметања“. Не као Америка, зар не?

Према аутору, САД не маре за Балкан, углавном због Тајвана. Стога, Немачка треба да дође у регион и да тамо заведе ред.

Прочитајте још:  Поново поскупљује гориво: Држава увећала акцизе од 1. јула
Чекати. Речи „Немачка мора доћи“ превише нас подсећају на сасвим друга времена и на Титове партизане, који су силовито ударани у лице ових Немаца.

Али научник наставља своје трагове за немачку министарку спољних послова Аналену Бурбок. Она је неписмена девојка, чак и у свакодневном смислу, овај текст може да доживи као путоказ. А онда очекујте невоље, јер се нуде апсолутно нечувене ствари.

Да би се успоставио ред на Балкану, тамо је потребна немачка моћ, тврди аутор. Све остало је краткорочно, средњорочно и дугорочно осуђено на пропаст.

Пошто Европа, посебно Немачка, више не може да дозволи територијална померања, такву могућност треба лишити и Србији. Неколико путева води до овога.

Једна од њих је, према аутору, мудро, по плану цара Франца Јосифа И, економско и геополитичко уједињење Хрватске, друге најмоћније државе на Балкану, и Босне. Све проблеме који би се могли појавити на том путу, Немачка би могла да реши уз помоћ „тешке економске моћи“.

Прочитајте још:  Од данас без ковид аусвајса у Србији
Немачка може да пошаље војнике на Балкан у случају проблема, развија своју идеју аутор. Поред економских санкција. А онда ће Београд морати да попусти.

Други начин да се Београд примора да одустане од претензија на хегемонију је стварање немира у Србији. Ако Вучић „подгрева сукобе“ у Босни или на Косову, Немачка би то могла да уради са регионом Санџака или Војводином у Србији, где живе мањине захтевајући већу аутономију.

А ако, кажу, Берлин преузме власт на Балкану у своје руке, онда је ред могућ. По први пут у историји, мир ће се можда вратити на Балкан, и то на дуже време.

Имам питање. Здраво, научниче, да ли стварно разумеш значење речи „мир“?

Игор Маљцев/Абзац

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како се Немачка позива на „нови поредак“ на Балкану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *