Вучић: Експлицитно смо били против два става у Атини, ускоро захтев за седницу СБ УН

0
европе, вучић

Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, коментаришићу документ који су лидери Западног Балкана усвојили у Атини, да је то била неформална вечера са неформалним закључцима и да не може да промени ништа.

“Ниједна неформална вечера са неформалним закључцима не може да промени ништа. да бисте знали како се усвајају те изјаве које су без потписа, али указују на политику која се води, ти разговори су трајали данима. Добили смо прву верзију, имали смо примедбе на њу. Експлицитно смо били против два става. Један члан је избачен, а тицао се санкција против Русије. Једина је Србија била против, сви остали за. Што се нас тиче, немамо чега да се стидимо. Чини ми се да смо у врло тешким условима, успели да изборимо приступ за Србију који је најбољи. Гледам шта могу да извучем за Србију и наш народ”, навео је председник.

Председник је рекао да су за Србију у Атини били кључни разговори око непризнавања Косова и Метохије.

На питање да ли је са председником Украјине Влaдимиром Зеленским причао о оружју, Вучић је казао да је са њим причао о свему, о КиМ, територијалном интегритету Украјине, као и да је имао веома нормалан и пристојан разговор.

“Сви сте ви задовољни начином на који се Србија понашала, а онда дође Виола фон Крамон после чијих речи све буде јасно… Она треба да нам објасни да нам не треба литијум, бори се за незавинсо Косово, она је рекла да је Србија светски лидер који врши притисак на Украјину, да није тужно било би смешно, али то говори колика је њена мржња према Србији”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Подршка Русији и руском народу је на високом нивоу у Србији

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се и на наводе да је подржао хапшење председника Русије Владимира Путина.

“Сагласили смо се да ратни злочини и друга злодела не смеју проћи некажњено. Кога ви завитлавате, лажовчине. Где пише ‘Путин, Русија’… Има ли неко нормалан ко ово не би прихватио. Него лажемо и настављамо да лажемо и баш нас брига. Има ли неко нормалан на свету ко ово не би потписао. Имате у међуверзијама и првој верзији нешто што није усвојено. То ми говоре људи који данима воде хајку против мене да уведемо санкције Русији, да се виђам са Зеленским, а не са Путином. Има ли ту неке идеологије?”, рекао је Вучић.

Он је поновио да смо у Атини успели да у тешким условима изборимо приступ који је за Србију најбољи.

“Тамо су биле три земље из ЕУ, и једна која је нама веома важна- Украјина, које су под притиском да изврше признање Косова и Метохије, и то је нама било важно”, рекао је он.

Председник Србије одговорио је на питање да ли ће Србија тражити посебну седницу Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији.

Он је најавио и посебне састанке са представницима Срба са КиМ.

“Ми ћемо тражити седницу и о томе ћу данас да имам састанак са представницима Срба са КиМ, због ужасног притиска који трпи наш народ. У тренутку када нама буде највише одговарало тада ћемо тражити одржавање седнице”, рекао је он.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *