“Дојче веле”: На “Косову” се шири конзервативни ислам

1

“Дојче веле”: На “Косову” се шири конзервативни ислам.

У Призрену се данима води кампања против листа “Национале” и новинара тог листа Вулнета Краснићија, преко огромних билборда који су постављани широм града, а са којих се позива на бојкот тог косовског портала, уз слику новинара Краснићија и поруку “Слобода мишљења престаје тамо где почињу увреде”, пише “Дојче веле”.

Прочитајте још:  Због сталног притиска Приштине Срби одлазе са КиМ: Тензије веће од доласка Куртија
Случај новинара Краснићија није усамљен, а Призрен који је, како наводе, познат по својој разноликости, сада постаје поприште хушкачке кампање која је у потпуности супротна његовом духу.

Новинар Краснићи је средином августа извештавао о протесту припадника муслиманске заједнице у Призрену, који су се успротивили наступу феминистичке канадске музичарке Пичиз, која је уједно и идол ЛГБТ заједнице.

Пичиз је са својим бендом наступила на филмском фестивалу “Доку Фест” у Призрену 4. августа 2023. у одећи која је више показивала него скривала, а позивајући на протест, поручено је да је њен наступ неспојив с традицијом и културом, да угрожава децу и води у “дегенерацију”, пише “Дојче веле”.

Протест је одржан 11. августа испред најпознатије џамије у Призрену, одмах након молитве петком, а на њему се окупило око 200 људи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Звиздић: Време је да НАТО пошаље трупе у Брчко
Када је Вулнет Краснићи питао неке од њих која је тачно штета од наступа канадске уметнице и што значи “дегенерација”, маса се, како пише “Дојче веле” брзо окренула против њега.

“Насилни демонстранти су ми пришли, вређали су ме и гурали. Тражили су од мене да не постављам питања и да не извештавам о протесту”, рекао је Краснићи.

Прочитајте још:  Дођу тако времена када памет зашути, а Соња Бисерко да интервју за Портал Аналитику: Час аутошовинизма и русофобије!
Његов сниматељ Арбер Арифи такође је био малтретиран и гурали су га, а видео-снимак показује како полицајци само посматрају, а да нису интервенисали.

По други пут овог лета, истиче Дојче веле, због насиља над новинарима у вестима су се нашле мале групе конзервативних муслимана, а један новинар је недавно претучен у болници, јер је иронично известио да је ултраконзервативни имам из Призрена од чланова заједнице добио “мерцедес” као поклон за пензију.

Последњих година претње су добили или су физички нападнути бројни новинари, а поред напада због извештавања о политичкој корупцији, разлог је често био то што су, према мишљењу конзервативних муслимана, наводно кршили верске вредности или традицију.

Прочитајте још:  Албанци показали мапу пута којом се кретала Милица Ђурђевић (ФОТО)
Политиколог, новинар и добитница неколико новинарских награда у САД Арбана Џара истражује исламску радикализацију на Балкану.

“Ислам на Косову је либералан и, да тако кажем, прозападни. Па чак га и у тако благом облику мало ко у земљи практикује, а ни вера се не ставља изнад идентитета људи. То је у јасној супротности с неким земљама Блиског истока, где вера није култура, већ идеологија”, каже Џара.

Прочитајте још:  Може ли српски домаћин да препише холандски модел – зарађују чак 37.000 евра по хектару
Упркос томе, Арбана Џара иза кампање против Краснићија наслућује опасан феномен.

“Од краја рата 1999. радикални исламски покрети продиру на Косово. Они желе да промене геополитичку и културну оријентацију земље и супротставе се мултикултуралној и либералној атмосфери и прозападном наслеђу. То се претвара у претњу када држава почне да толерише те тенденције”, истакла је Џара.

Џара је као новинарка годинама била изложена кампањама мржње и претњама због својих извештаја о радикалним исламистима на Косову. Поред тога, вређана је, између осталог, да је “јеврејска курва”, а у мају 2017. брутално је нападнута и претучена испред своје куће у Приштини, наводи немачки лист.

Прочитајте још:  Приближава ли се Немачка великом заокрету по питању Космета
Неколико месеци касније напустила је “Косово” након што је сазнала да се на њу спрема атентат.

Још увек није јасно ко ју је напао 2017. године.

Процењује се, наиме, да се 400 грађана “Косова” придружило “Исламској држави” на Блиском истоку.

Повратници су у неким случајевима осуђивани на дуге затворске казне или стављани под надзор.

С друге стране пак, власти често остају неактивне, наводи се у тексту немачког листа.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Дојче веле”: На “Косову” се шири конзервативни ислам

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *