Спајић без Срба изгледа да нема већину

0
Спајић

Спајић

Спајић без Срба изгледа да нема већину.

Прочитајте још:  Окупља се друштво старо: Верица Мараш у Спуж на 30 дана!
Милојко Спајић, мандатар за састав нове црногорске владе још није привео крају консултације око будућег састава свог кабинета. И даље постоји више варијанти за будућу владу, а зависно од партнера будућа парламентарна већина варира од 41 до 56 посланика у Скупштини Црне Горе.

Клуб посланика Покрета Европа очекује да у петак од Спајића добије информације како треба да изгледа нова влада, ко ће бити њени конституенти и који ће јој бити главни приоритети, сазнаје Портал РТЦГ.

Прочитајте још:  Вучић: Mигранти ће долазити у Србију кад успе унија са Албанијом! (видео)
Седница посланичког клуба биће одржана у петак вече, а део посланика са листе „Покрета Европа сад”, према њиховим ранијим изјавама, није спреман да подржи владу ако не буде имала подршку најмање 49 посланика.

На седници органа Бошњачке стране у Рожајама саопштено је да засад коалиција “За будућност Црне Горе” није у игри када је у питању формирање будуће 44. владе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник БС-а Ервин Ибрахимовић рекао је на седници да их је мандатар Милојко Спајић обавестио да ЗБЦГ неће позвати у владу, преноси РТЦГ.

Након што је та информација доспела у медије, посланицима са листе ПЕС-а саопштено је да ће састанак клуба посланика бити одржан у петак вече.

За сада су „Цивис”, Уједињена Црна Гора и још један број посланика са листе ПЕС-а исказали намеру да не подрже владу која не би имала најмање 49 посланика.

Главни одбор ПЕС-а требало би да буде одржан за викенд.

Према неким изворима, Милојко Спајић је последњих дана исказао намеру да нова влада буде формирана уз подршку 44 посланика.

Сходно неким варијантама, могуће је да будућу владу подржи 56 посланика – односно 24 из Европе сад, 13 из савеза „За будућност Црне Горе” (ЗБЦГ), седам из Демократске Црне Горе, десет из странака мање бројних народа, и два посланика СНП-а.

Таква влада би имала више него снажну подршку али би на тај начин била створена већина која би омогућила деблокаду правосуђа и договор о кључним питањима европских интеграција Црне Горе.

Помиње се и опција да ПЕС, ЗБЦГ, Демократе и СНП формирају нову већину, а били би ојачани и подршком три посланика из албанских странака.

Прочитајте још:  Пукло између Срба(ДФ) и Амфилохија: Перовић и Kривокапић спасавају Мила и хоће да одвоје Митрополију од СПЦ!
Такав сценарио би значио формирање владе коју би подржало 49 посланика, што је и довољна већина да се покрену неке процедуре за деблокаду правосуђа и убрзање пута ка ЕУ.

Ту је и опција подршке 41 или 43 или 44 посланика, где би основу чинили ПЕС, Демократе и странке мање бројних народа, уз СНП Црне Горе, али без учешћа коалације српских странака.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *