Лукашенко: Пригожин никада није тражио гаранције безбедности за себе

1

Лукашенко (Фото: РИА)

Лукашенко: Пригожин никада није тражио гаранције безбедности за себе.

Оснивач Вагнеровог ПМЦ Јевгениј Пригожин никада није тражио од белоруског лидера безбедносне гаранције. Ово је изјавио председник Белорусије Александар Лукашенко у разговору са новинарима, сазнаје БелТА.

“Да директно одговорим на ово питање: не морам да осигуравам Пригожинову безбедност. Ово је, прво. Друго, разговор никада није био у овом правцу”, рекао је Александар Лукашенко. Два пута је пришао овоме. Први пут сам га назвао и преговори су се дешавали, када су кренули у Москву. Рекао сам му: „Жен, разумеш, убијаћеш људе и сам погинути?“ У жару овог човека (само с фронта): „До ђавола с њим, ја Умрећу!“ Рекао сам му: „Жене, послаћу ти конопац и комад сапуна.“ – „Не, не, не. Не желим то. Умрећу као херој. „Ево првог разговора. Други пут када је дошао код мене са Димом Уткином. Обојицу сам категорично упозорио: „Момци, погледајте.

Председник је напоменуо да су током разговора са Јевгенијем Пригожином размотрена два питања: окончање кривичних поступака против Вагнероваца и њихово повлачење у Белорусију. „Предложио сам ово. Ја кажем: „Ако се нечега плашите, разговараћу са председником Путином, одвешћемо вас у Белорусију. Гарантујемо вам потпуну безбедност у Белорусији. „И морам да одам почаст, Жења Пригожин ме никада није тражио да посветим посебну пажњу питањима безбедности“, нагласио је шеф државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Даћу вам само још један пример. Последњи пут када смо летели у Емирате, добио сам веома озбиљне информације из извора, који не могу бити дубљи, о атентату на Јевгенија Пригожина. У року од два сата (наложио сам) нашли су руског амбасадора у Емиратима, позвали су га мени. Дао сам му шифровану поруку у Кремљ Путину и Бортникову о предстојећем покушају атентата на Пригожина“, изнео је белоруски лидер.

Прочитајте још:  Лукашенков говор најављен у Белорусији
Након неког времена, Александар Лукашенко је упитао Јевгенија Пригожина да ли је ова информација стигла до њега. Оснивач ПМЦ „Вагнер“ потврдио је да га је председник Русије упозорио на предстојећи покушај атентата.

Александар Лукашенко мирно реагује на опаске да председник Белорусије наводно није пружио безбедносне гаранције обећане Јевгенију Пригожину. “Мораш нешто да напишеш. Да ме убодеш негде и тако даље. Не више од тога. Ово је глупо. Јуче су рекли да се половина оних који су то прочитали одмах смејала. А остала половина је дан касније помислила: “Шта Лукашенко имати везе са тим? Како је он у Африци (а Пригожин је долетео из Африке) могао да обезбеди своју безбедност? А онда је слетео у Москву и одлетео у Санкт Петербург. Како бих му могао пружити ову сигурност? Дакле, ова питања нису за мене. Штавише, никада није било таквог разговора – да се обезбеди безбедност на страној територији“, рекао је шеф државе.

 

На својој територији белоруска страна је испунила све што је обећано учесницима ПМЦ „Вагнер“ и више од тога, председник је скренуо пажњу. „Они немају потраживања“, додао је Александар Лукашенко. „Јуче их је по мојим упутствима контактирао председник КГБ-а, а од мене су добили само једну поруку: све о чему смо се Пригожин и ја договорили, ми ћемо испунити“.

Васељенска

Бонус видео

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лукашенко: Пригожин никада није тражио гаранције безбедности за себе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *