САД увеле санкције против мајке Кадирова и „Артека“

0
сад

(фото:AP / Virginia Mayo )

САД увеле санкције против мајке Кадирова и „Артека“.

Прочитајте још:  Борељ: Земље ЕУ ће накнадно одлучити о испоруци оружја Украјини
Сједињене Државе су увеле рестриктивне мере против једног броја Руса, укључујући и мајку шефа Чеченије Аимани Кадирову. Комплетна листа објављена је на сајту Канцеларије за контролу стране имовине Министарства финансија САД.

На црној листи су се нашли и: председник владе Чеченије Муслим Хучијев, командант пука специјалне полиције по имену хероја Русије Ахмат-Хаџи Кадирова из Министарства унутрашњих послова Чеченије Замид Чалајев, омбудсман за људска права у Чеченији Мансур Солтајев, Председник владе Чеченије Муслим Хучијев, шеф кабинета регионалног огранка Јунармије у Севастопољу Владимир Коваленко, ректор Севастопољског државног универзитета Владимир Нечајев, директор дечијег центра Артек Константин Федоренко, омбудсман за децу Белгородске области Галина Пјатих, министарка образовања и науке Запорошке области Елена Шапурова, комесарка за права детета у Ростовској области Ирина Черкасова, комесарка за права детета у Калушкој области Ирина Агеева.

Поред тога, Међународни дечији центар Артек је био под рестрикцијама.

Прочитајте још:  Трампове присталице испред Си-Ен-Ена: "Учинимо Америку поново великом" (Видео)
Раније данас, шеф Беле куће Џо Бајден најавио је одлуку о увођењу нових санкција против Руске Федерације како би се, како је рекао, „привели правди одговорни за присилна расељавања и депортације и захтевали повратак украјинске деце њиховим породицама”. Истовремено, није рекао коме ће тачно бити уведена ограничења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Амерички председник је у саопштењу такође честитао Украјини Дан независности и поручио да ће Вашингтон наставити да пружа Кијеву неопходну помоћ.

Прочитајте још:  НЕУТРАЛНА ШВАЈЦАРСКА СЕ НАОРУЖАВА: Купују 30 борбених авиона последње генерације
Украјинска страна је у више наврата оптуживала Русију да отима децу и одводи их својим поданицима. Истовремено, руски председник Владимир Путин је нагласио да је Москва легално изводила децу из Украјине, узимајући их из ратне зоне, а да притом никада није спречила њихово поновно уједињење са породицама.

„Па, оставити сиротишта под артиљеријским ударима или шта?“, поставио је питање, говорећи на конференцији за новинаре после резултата самита Русија-Африка.

Руски лидер је нагласио да ако дете има рођаке у Украјини, нема проблема са његовим повратком у домовину.

„Овде имамо конкретан случај – мајка са дететом је живела у Русији, мајка је умрла, отац је остао у Украјини, дете је само. Наравно, спремни смо да дамо дете оцу. Нема проблема“, закључио је.

Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *