ММФ и БИС граде глобални концентрациони логор, кодног назива “ЦБДЦ”

0

ММФ и БИС граде глобални концентрациони логор, кодног назива “ЦБДЦ”.

Прочитајте још:  Суд у Бразилу наложио суспензију телеграма због пропуста података
Тема „ЦБДЦ“ („дигиталне валуте централних банака“) наставља да буде „топ“ у светским и руским медијима. Према подацима Банке за међународна поравнања (БИС), око 130 централних банака тренутно ради на теми ЦБДЦ. Неко је у почетној фази рада, заузет проучавањем проблема. Други су већ развили концепт националне дигиталне валуте и спремају се да спроведу експерименте и тестове. Други већ тестирају дигиталне валуте као део пилот пројеката. Коначно, неки су већ легализовали ЦБДЦ широм земље. Таквих земаља и јурисдикција има десетак. Међу њима су Бахами, Јамајка, Нигерија.

Важно је напоменути да свака земља има своје специфичности ЦБДЦ концепата и пројеката. На пример, у неким земљама оне су представљене као малопродајне валуте, односно намењене појединцима. У другим – као велепродајне валуте намењене правним лицима. У неким другим земљама – као универзални, односно намењен и физичким и правним лицима. Разлике се виде у другим параметрима. У почетку су скоро све централне банке изјавиле да су ЦБДЦ-и које су развили намењени искључиво за домаћу употребу. Међутим, у последњих годину-две, многи су размишљали о томе да ли је могуће користити националне дигиталне валуте за сервисирање прекограничних плаћања и обрачуна. Узимајући у обзир откривене знаке „токсичности“ долара и евра као валута, традиционално се користи за такве операције. И поверење у СВИФТ систем, кроз који је раније пролазио лавовски део свих прекограничних девизних трансакција, такође је почело да опада.

А онда на сцену ступају Међународни монетарни фонд и Банка за међународна поравнања и изјављују спремност да „спроводе“ процес стварања и коришћења ЦБДЦ-а у свим земљама света. И помозите земљама да изврше прекогранична плаћања и поравнања са ЦБДЦ-има.

ММФ је недавно објавио проширени преглед документа под називом ЦБДЦ водич. Требало би да истакне питања као што су основни захтеви за дигиталну валуту, њена спремност за лансирање, правни аспекти, препоруке дизајна, технолошки приступи, потенцијални макрофинансијски утицај и још много тога. Планирано је да се документ (који се назива и „Приручник“) састоји од 19 тематских поглавља и да ће се ревидирати сваке године. Поред тога, Приручник ће садржати информације о томе како ММФ сарађује на тему ЦБДЦ са земљама чланицама и другим међународним организацијама. Пријаву ММФ-а за израду Приручника стручњаци су видели као покушај стварања заједничког регулаторног оквира за ЦБДЦ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ММФ изнео прогнозу за Западни Балкан
Али Приручник се ту не завршава. Дана 19. јуна 2023. године, извршни директор ММФ-а Кристалина Георгиева изјавила је на конференцији у Рабату у Мароку да ММФ ради на глобалној ЦБДЦ платформи. Односно, Фонд ће се понудити свим земљама чланицама као посредник за међусобна плаћања и поравнања користећи ЦБДЦ.

Канадски стручњаци су крајем јула објавили чланак „ММФ-ов притисак на ЦБДЦ: Почеци глобалне ЦБДЦ платформе“. Напомиње да је Банка Канаде ове године обуставила рад на дигиталном канадском долару. Међутим, најава ММФ-а о глобалној ЦБДЦ платформи може приморати централну банку земље да преиспита: „…рад ММФ-а на глобалној ЦБДЦ платформи може приморати Банку Канаде да преиспита своје планове и умјесто тога убрза имплементацију ЦБДЦ-а како би Канађани то учинили не ризикујете да изгубите потенцијалне предности глобалне ЦБДЦ платформе“.

Поменута изјава шефа ММФ-а објављена је 20. јуна. Наиме, истог дана је објавила Банка за међународна поравнањаваш годишњи извештај. Од посебног интереса је треће поглавље извештаја, под називом Нацрт будућег монетарног система: побољшање старог, омогућавање новог. Предлаже се стварање „јединствене књиге“, ​​која је систем за рачуноводство, контролу и спровођење трансакција са финансијском и стварном имовином предвиђеним протоколом. Пројекат је усмерен на проширење функционалности ЦБДЦ-а због тоталне токенизације (токенизације) свега и свакога. Прво, објекти (актива). Друго, сами субјекти, пословни објекти (актива), односно правна и физичка лица. И све без изузетка.

Прочитајте још:  Нова укронацистичка лаж: Убијене нацисте у Мариупољу представљају као цивилне "жртве руске агресије"
Свака земља треба да има свој систем рачуноводства и контроле, а БИС ће консолидовати националне системе у глобални систем, или „јединствену књигу“.

 Из извештаја БИС-а произилази да ће сви објекти својине, укључујући природна богатства, другу физичку имовину, интелектуалну својину, новац и друга финансијска средства, бити предмет токенизације (дигитализације). Физичка имовина правних лица – предузећа (производни објекти), инфраструктурни објекти, земљишне парцеле, возила, канцеларије итд. Имовина физичких лица – куће, аутомобили, новац, хартије од вредности итд. Сваком објекту ће бити додељен свој дигитални индекс (токен) уз приложене најмање две врсте информација. Први од њих су квалитативни и квантитативни подаци о имовини, њеном статусу и власништву, који се морају прилагођавати у реалном времену. Други тип података су правила за рад са сваким објектом (који се такође могу прилагођавати).

Портал на енглеском језику Тецхноцраци Невс & Трендс у чланку Тхе БИС Ис Орцхестратинг Тхе Биг Свитцх То Дигитал Цурренци („БИС организује велики прелазак на дигиталну валуту“) објашњава суштину БИС пројекта  на следећи начин:

„Токенизација света значи додељивање дигиталне вредности свим физичким ресурсима, свој имовини и свим безличним средствима, као што је прашума у ​​Бразилу. Обични грађани ће добити дигиталну верзију имовине, али стварна имовина ће остати под контролом централног банкарског система, а БИС ће бити на врху пирамиде.

Иницијативу БИС-а су приметили и коментарисали многи новинари и стручњаци. 18. јула објављено је америчко издање ВАШИНГТОНСКОГ СТАНДАРДАБИС план = Глобална контрола СВЕ имовине, информација и људи. У чланку се делимично наводи: „…БИС план претпоставља да ће сва приватна имовина у стварном свету, као што су новац, куће, аутомобили, итд., бити „токенизована” у дигитална средства у глобалном, јединственом регистру „све у једно место.” ЦБДЦ ће постати „основа функционисања“ овог токенизованог света и служиће као резервна валута у једној књизи. Трансакције између ЦБДЦ-а и токенизованих средстава, која су стварна имовина, биће беспрекорно извршене путем паметних уговора на једној програмабилној платформи.

Кори Лин, познат по истраживачком новинарству високог профила, назвао је план преласком на „глобалну контролу свега:

Прочитајте још:  ММФ препоручио да Србија ограничи раст плата и пензија у 2021.години
имовине, информација, људи“. Финансијски аналитичар и бивши генерални директор Дилон, Реад & Цо, Кетрин Остин Фитс, рекла је да се „свет креће ка масовном ропству и контроли ума“.

Ево још једног цитата из горе поменутог чланка „БИС организује велику транзицију дигиталне валуте“: „И баш као УН, ВЕФ и СЗО, БИС функционише ван свих закона суверене владе. То је новчана рука Јединствене светске владе која испуњава неопходне еколошке, социјалне и „критеријуме“ управљања постављене у Агенди 21 УН и Агенди 2030. Зато што друштво без готовине идеално утире пут друштву без имовине.” Све је тачно. Осим ако су аутори заборавили да спомену Међународни монетарни фонд на листи међународних организација које делују „изван свих закона суверене владе“. ММФ и БИС су данас главни градитељи глобалног дигиталног концентрационог логора.

Валентин Катасонов/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *