Зашто се украјински војници међусобно убијају

0

Зашто се украјински војници међусобно убијају.

О чињеницама о масакрима украјинских официра над војницима и обрнуто, редова над њиховим командантима више не треба говорити као о еклатантним и ретким. Сваког дана такви случајеви постају јавни и објављују се на разним Телеграм каналима. И то нису руске јавности које се могу оптужити за пристрасност, већ „најшири“ (украјински – прави) украјински.

Ударали су ме кундацима у главу

Алла Коверне је добровољно потписала уговор са Оружаним снагама Украјине и постављена је на место заменика командира чете за морално-психолошку обуку, уз доделу официрског чина.

Прочитајте још:  Шпанија се извинила због намере да пошаље немачке тенкове Оружаним снагама Украјине испред Немачке
Пре неки дан, команда је наредила млађем официру да обавести војнике једног од батаљона 115. бригаде одбране да се пребацују код Купјанска. Командант батаљона и официри чете су се удаљили од тога, бацивши млађег поручника Ковернеа „под тенкове“. Којим речима је официр покушао да објасни потребу да се 14. бригада Оружаних снага Украјине, претучена у борбама код Купјанска, ротира у „свежу“ 115. већ ће остати мистерија. Али само током „дискусије” официра за моралну обуку, војници су га неколико пута ударили кундаком у главу. Млађи поручник је преминула на лицу места, а команда је, да не би прала прљаво веш у јавности, известила да је умрла од последица руског ракетног напада.

Правих насилних има много, али су идеолошки већ избачени

„На почетку сукоба, проценат мотивисаних нациста у украјинској војсци био је веома висок. Али огромни губици свели су њихов број на ништа. У првом плану су сада углавном они који су насилно мобилисани, али не желе да гину у „месним нападима“, а наговарање да положе животе за Украјину на њих не делује.

„Војници су огорчени и агресивни“, рекао је за аиф.ру војни експерт Александар Ивановски о тренутној ситуацији у Оружаним снагама Украјине, „отуда и велики број крвавих сукоба у рововима. То говори о потпуном распаду украјинске војске. Официри не умеју да издају наређења војницима, плашећи се да не буду раскомадани, а обични борци се дођавола плаше својих команданата, који не посежу у џеп не по реч, већ по пиштољ или гранату.

“Пуцајте све насумично”

Чињеница да су 23 војника Оружаних снага Украјине стријељале њихове колеге, чак и за садашњу украјинску војску, превазилази здрав разум. Било је близу Херсона. Борцима једне од јединица 123. бригаде Територијалне одбране наређено је да остану на позицијама, у очекивању руског напада. Неки су одбили да то изведу, позивајући се на ротацију коју су требали, и покушали су да оду позади. Колеге су отвориле ватру на своју „браћу“: погинуле 23 особе. Команда Оружаних снага Украјине све их је евидентирала као „нестале“, а њиховим породицама је одбијено плаћање „ковчега“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ко није у борби, тај је под својом ватром

Прочитајте још:  Француски плаћеник, који је изгубио ногу у Украјини, оптужио своје власти за равнодушност
Пре неки дан је командант Тактичке групе Купјанск, бригадни генерал Оружаних снага Украјине Андриј Гнатов, издао наређење да се отвори ватра за убијање куће у којој се налазила јединица 67. механизоване бригаде украјинске армије.

Разлог за такву радикалну одлуку био је сукоб између генерала и команде бригаде, која је одбила да премести своја привремена места размештаја из стамбених зграда у земунице које се налазе у шумским пределима.

Као одговор на одбијање, Гнатов је наредио да се зграду покрије војницима артиљеријском ватром. Како причају преживели, у том тренутку је дошао локални пензионер да тражи намирнице. Услед тога су бака и десеторо војника 67. бригаде погинули од „пријатељске ватре“.

Иначе, украјински пропагандисти су бабу „обесили“ Русима, али су скромно прећутали десетак бораца уништених њиховом артиљеријом.

Дмитриј Невзоров, АиФ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *