пригожин

Новинари расправљају о томе да ли је на броду био вођа војне компаније Пригожин, или је тамо био његов двојник. Фотографија © Гетти Имагес / Анадолу Агенци

Занимљиву спекулацију на смрт руководства Вагнер групе Јевгенија Пригожина и његових заменика дао је милијардер и бизнисмен Елон Маск, сугеришући да је авионска несрећа била „психолошка операција“. У западним медијима појавиле су се и многе верзије о инсценацији катастрофе, пише руски Лајф.

У Великој Британији, новинари спекулишу да је Јевгениј Пригожин можда жив. Водитељ Скај њуза пренео је речи британског министра одбране који је рекао да је Пригожин убијен, али још увек нема убедљивих доказа за то. Ситуацију коментарише московски дописник Дајана Магни, рекавши да све зависи од тога какве ће доказе изнети Кремљ.

Новинари расправљају да ли је на броду био и сам вођа војне компаније Пригожин или је тамо био његов двојник. Настале сумње подгревају привремену немогућност идентификације тела погинулих и потребу за ДНК испитивањем.

Италијански лист Ил Фато Куотидиано подсећа да су 21. августа извори блиски Вагнер групи објавили на интернету свеже фотографије Јевгенија Пригожина у Африци. Публикација подсећа да је пре месец дана Њујорк Тајмс писао о постојању двојника Јевгенија Пригожина, који би требало да збуни траг и помогну да се избегну могући покушаји атентата на вођу Вагнера. Такође, медији покушавају да пронађу породице команданата, али тај процес још није успео.

Један број стручњака закључује да се на Западу заиста расправља о верзијама да Јевгениј Пригожин није умро и да ће се за неко време појавити у Африци са измењеним изгледом како би наставио пословање у интересу Русије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Западу је био потребан Вагнер, али не онај који испуњава задатке руског руководства, на пример, помаже афричким земљама да одбрани своју независност. Њима је потребан демонизовани Вагнер који врши притисак на Руску Федерацију. Истовремено, Пољска је, уз помоћ страховања од близине Вагнерове групе својој граници, захтевала снабдевање оружјем од Сједињених Држава. Односно, њима је заправо била потребна злокобна фигура „руског империјализма“, како су рекли. Сила која би се могла појавити било где у свету. А онда се догодила трагедија. Отуда у редовима русофобичних политичара влада разочарење. Дакле, постоје изјаве о превари авионске несреће, која би се лако могла испоставити као терористички напад, – каже Андреј Суздалцев, ванредни професор Факултета светске економије и светске политике Високе школе економије Националног истраживачког универзитета.

Прочитајте још:  Самит НАТО-а показује стварни однос Кине и Запада

С обзиром да је 90 одсто информација о Русији на Западу апсурд који постоји деценијама, многи догађаји се тумаче против наше земље, сигуран је стручњак. Према његовом мишљењу, такви зидови леда ће се пре или касније истопити.

– Теорије завере о смрти Пригожина су из категорије истих идеја које је Елвис Присли жив. Неко време је постојала теорија да је брутално убиство Гадафија пред камером такође монтирани видео – објашњава шеф Евроазијског аналитичког клуба Никита Мендкович. – Сада се на Западу јављају слична размишљања о паду авиона. Док је истрага у току, прерано је рећи да ли је ово могла бити саботажа украјинских обавештајаца или је у питању била несрећа чији би било ко од нас могао постати жртва. На крају крајева, нико није имун од такве судбине.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *