Амерички сенатор: Слање оружја Кијеву и масовна погибија Украјинаца најбоља ствар за САД

0
лонгин

Амерички сенатор Мит Ромни похвалио је стратегију Вашингтона да шаље огромну војну помоћ Русији, оценивши да је то одличан начин да се САД супротставе Русији, докле год су само Украјинци ти који гину.

Ромни, који је као кандидат републиканаца изгубио на председничким изборима 2012. од Барака Обаме рекао је да је најбољи начин за САД да ублаже безбедносну претњу коју представља Кина да осигурају пораз Русије у Украјини.

“Слабљење Русије слаби њиховог савезника Кину”, рекао је Ромни. “И узгред, бити у могућности да узмемо износ који је једнак око 5 одсто нашег војног буџета… да помогнемо Украјинцима је најбоља инвестиција икада за националну одбрану.”

“У Украјини наши не губе животе. А Украјинци се херојски боре против Русије, која има 1.500 комада нуклеарног оружја упереног против нас. Дакле, ми умањујемо и уништавамо руску војску за веома мали новац”, појаснио је он.

Док су америчке снаге поштеђене крвопролића – барем званично – украјинске трупе нису те среће. Процењује се да је 43.000 украјинских војника убијено откако је Кијев започео контраофанзивну операцију почетком јуна, према процени руског Министарства одбране од 4. августа. Од почетка сукоба у фебруару 2022. Украјина је изгубила 400.000 војника, рекао је прошле недеље у интервјуу Такеру Карлсону бивши виши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор, пензионисани пуковник америчке војске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Без обзира на то, Ромни тврди да су напори САД да науде Москви преко украјинских леђа били успешни, шаљући поруку кинеским лидерима и руском председнику Владимиру Путину. Он је раније тврдио да је Русија “геополитички противник” и да је “једини прави савезник” Кине.

Прочитајте још:  Запорожје: Украјину преименовати у УГИЛ

“Ослабљена Русија је добра ствар”, рекао је Ромни. “То говори Кини да преиспита своје територијалне амбиције. То Русији говори, што је можда најважније, да Путинова визија о поновном успостављању руске империје и хватању старих бивших совјетских република није нешто што ће функционисати”.

Током своје неуспешне председничке кампање 2012. године, Ромни је Русију назвао “геополитичким непријатељем бр. 1 Америке“. Обама је одговорио шалећи се да “Осамдесете сада траже назад своју спољну политику јер је Хладни рат завршен већ 20 година”.

Што се тиче Ромнијеве тврдње да САД “разарају” руску војску наоружавајући Украјину, ситуација показује да није баш тако. Руске снаге су далеко веће, боље наоружане и отпорније него када је сукоб почео, а стекле су 18 месеци искуства у уништавању НАТО наоружања и супротстављању НАТО борбеним тактикама.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *