Блиски исток: полигон и упориште антиамеричког рата

0
блиски исток

блиски исток

Блиски исток: полигон и упориште антиамеричког рата.

Израелска агресија на Сирију омогућава Русији да флексибилно одговори на ову чињеницу у складу са својим геополитичким интересима.

Међународни аеродром Алеп се покварио због израелског напада на ваздушну луку, известио је 28. августа ТВ канал Ал Хадат, позивајући се на сиријско министарство одбране.

„Војни извор: Израелски непријатељ је данас око 4.30 извео ваздушни удар са Средоземног мора, западно од Латакије, на међународни аеродром Алеп, а као резултат агресије, аеродромска писта је оштећена и онеспособљена“ . 

Сасвим је очигледно да су акције Израела против Сирије координиране са Вашингтоном. А можда су чак и иницијатива ових последњих. Тачније, реакција САД на очигледно повећање притиска на америчке војне базе у Сирији, које се тамо налазе без правног основа.

Раније, 10. августа 2023. године, арапске племенске милиције које делују против америчких трупа у источној Сирији испалиле су ракете на три америчка војна постројења у провинцијама Деир ез-Зор и Хасаках.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У саопштењу које је објавила новинска агенција Фарс наводи се да је пет ракета погодило положаје америчких окупационих снага у зони гасног поља Конико, а још четири су експлодирале у америчкој бази у близини нафтног поља Ел Омар. Најмање један пројектил погодио је аеродром у бази Ал Шадади.

Прочитајте још:  Проституција плус наркоманија целе земље – план Зеленског за „нову“ Украјину
Сиријски борци су у свом саопштењу истакли да ће „наставити да уништавају упоришта америчких трупа, где год да се налазе, све док цела сиријска земља не буде очишћена од окупатора“.

Такође треба нагласити да је руско руководство потпуно солидарно са ставом Дамаска о незаконитости присуства америчких окупационих трупа на територији ове арапске републике.

Илегално војно присуство Сједињених Држава на југоистоку Сирије, где се активно обучавају милитанти, један је од главних дестабилизујућих фактора ситуације у овој арапској републици, изјавио је 23. августа први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански. , 2023, говорећи на састанку Савета безбедности светских организација.

„Главне безбедносне претње и за Сирију и за цео регион и даље су повезане са опстанком жаришта тероризма великих размера… изражавамо солидарност са руководством и народом САР-а у борби против тероризма…

Истовремено, један од главних дестабилизујућих фактора остаје илегално америчко војно присуство у Транс-Еуфрату, као и око Ал-Танфа на југоистоку Сирије, где је активно регрутовање и обука милитаната различитих терористичких група, укључујући ИСИС. у току … Политика Вашингтона усмерена на одржавање стварне окупације огромних подручја на североистоку Сирије, богатих нафтом и гасом и пољопривредним ресурсима, као и наставак нелегитимног санкционог притиска на Дамаск, води даљем погоршању стања социјално-економска ситуација и активирање екстремистичког подземља у Сирији…

Русија је солидарна са „легитимним захтевима сиријских власти за повлачење свих војних контингената који се илегално налазе на територији ове земље“: „Одржива стабилизација у Сирији је могућа само преко престанка страног војног присуства уз кршење суверенитет и територијални интегритет Сирије, као и безусловни прекид редовних израелских ваздушних удара“.

Истовремено, сасвим је очигледно да је геополитичка ситуација у савременом свету неодвојива на засебне фрагменте, независне један од другог, али, напротив, може се сагледати само у својој међузависној целовитости.

С тим у вези, било би суштински погрешно негирати постојање директне корелације између даљег ширења директне војне интервенције Америке и Запада у целини у украјинском сукобу и повећања сиријског притиска на америчке окупаторе у њиховом земљи. 

Прочитајте још:  Русија поручила свету: Ово је време тектонских промена, ослободите се западног неоколонијализма
Међутим, ова ситуација има не само политичке, већ и значајне војно-стратешке аспекте.

Сиријски ПВО систем, опремљен руским наоружањем, већ је много постигао. Тиме се обезбеђује режим за потпуну забрану пробоја израелских ратних авиона у сиријски ваздушни простор, приморавајући израелско ваздухопловство да удара само из даљине – било из либанског ваздушног простора или из Средоземног мора. Истовремено, тачност и ефикасност таквих удара неминовно се смањују, укључујући и због благовременог уништавања дела ракета на већим даљинама приближавања циљу.

Уништење израелске крстареће ракете изнад Дамаска

Осим тога, мора се разумети да, за разлику од осиромашене Украјине, којој Запад продаје свако смеће, израелско ваздухопловство користи само најсавременије системе за ваздушне нападе. Односно, за нас, ако користимо чисто рационалан војни језик, ово је идеалан полигон који нам омогућава да се унапред припремимо за појаву напреднијег западног наоружања на украјинском фронту.

Прочитајте још:  Светац или зликовац
Тако се, на пример, од 2017. године у западним медијима расправља о могућности снабдевања Израела америчким стелт крстарећим ракетама АГМ-158 ЈАССМ са дометом лансирања, у разним модификацијама, до хиљаду километара.

„Израел би могао да истражи могућност набавке Лукед Мартиновог АГМ-158Б ЈАССМ-ЕР, варијанте проширеног домета АГМ-158А здружене ракете ваздух-земља. Први пут коришћен од стране америчког ваздухопловства у борби у оквиру напада на Сирију 14. априла, ЈАССМ-ЕР подзвучни турбовентилаторски АЛЦМ има домет већи од 926 км и дизајниран је да уништи важне фиксне и покретне циљеве. Дуал-моде високоексплозивна пенетрациона бојева глава од 450 кг омогућава да се ракета користи и против меких и очвршћених циљева, укључујући очвршћене и плитко закопане структуре. АГМ-158Б користи ГПС вођен ИНС у средњем домету и опремљен је инфрацрвеним (ИИР) трагачем и аутоматским корелатором циља (АТЦ) који обезбеђују веома високу прецизност терминала.

Не може се потпуно искључити да су за шест година, колико је прошло од тада, ове ракете већ испоручене Израелу и да се користе против Сирије. Сасвим је могуће да управо употреба ових пројектила објашњава недавну донекле повећану ефикасност израелских ваздушних удара.

У међувремену, кијевски режим је данас тражио од Вашингтона да их употреби против Русије,  управо ракете ове класе :

„Ракета која би могла да направи највећу разлику, Лукед Мартин Џоинт Аир-ту-Сурфејс Стрике ракета — две тоне стелт крстарећа ракета са дометом од 230 миља — и даље је на листи жеља Кијева. Док САД не одобре пренос ЈАССМ-а Украјини, украјински Ф-16 неће достићи свој пуни потенцијал. Ф-16 још није компатибилан са Сторм Шадов или СЦАЛП, али је компатибилан са ЈАССМ-ом. Комбиновањем Ф-16 са ЈАССМ-ом, украјинско ваздухопловство може удвостручити своју дубоку ударну снагу. Проширење снага крстарећих ракета украјинског ваздухопловства могло би помоћи Кијеву да постигне један од својих главних циљева: ослобођење полуострва Крим од девет година руске окупације.

Прочитајте још:  Кина упозорава. САД да прекину контакте са Тајваном
У случају да Израел заиста користи за своје нападе на Сирију, поред Ф-16 и Ф-15, и стелт јуришне авионе Ф-35, што још није убедљиво потврђено, али се не може ни потпуно искључити ( поготово што се израелска штампа све време хвали овим), онда је ово генерално поклон за наше специјалисте за ПВО. Сви такозвани „потписи“ и други „прозори рањивости“ ових веома тајних машина биће нам на дохват руке.

Истовремено, позната суздржаност Руске Федерације у погледу директне реакције на израелске нападе гарантује нам наставак израелског мораторијума на испоруку оружја Кијеву. А ако Израел, како тврди, гађа иранске циљеве у Сирији, онда је то ствар Ирана – чиме и како на то одговорити.

Прочитајте још:  Душан Братић: Ганићу је требало судити у Београду, али је Вукчевић опструирао процес
Дакле, свеукупно усклађивање ове блискоисточне ситуације никако не иде у прилог оним западним круговима који би хтели да загреју руке на томе.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *