Удружење за одбрану ћирилице проверава установе широм Војводине и подноси пријаве

1
ћирилице

(фото:Весна Веизовић)

Удружење за одбрану ћирилице “Добрица Ерић” почело је да проверава да ли јавне институције у Војводини користе ћирилицу у складу са Законом о језику и писму, Уставом Србије и другим владиним актима

Након што је провера институција у Београду углавном завршена, чланови овог удружења кренули су на север државе, пишу Новости.

После извршеног увида, дошли су до података да државни органи и локалне самоуправе у Војводини у потпуности поштују закон, а културни центри, туристичке организације и јавна преузећа половично. То је за “Новости” потврдио Дејан Матић из овог удружења.

“Досад смо радили појединачно, по градовима, а овом послу сада приступамо на одређеној територији, секторски и детаљно”, прецизира.

Матић наглашава да је због непоштовања закона о употреби језика и писма, односно због тога што уместо ћирилице користе латиницу, поднео притужбе на све културне центре и туристичке организације на територији Војводине и за јавна предузећа на територији Суботице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако су поднете пријаве против културних центара у Зрењанину, Сомбору, Апатину, Белој Цркви, Вршцу, затим против Градског позоришта у Бечеју чију функцију врши Kултурни центар. Поднета је пријава и против Kултурног центра у Инђији, односно тражи се само исправка “интерфејса” због изостанка ћириличке основне верзије.

Kада је реч о туристичким организацијама које не користе ћирилицу, Матић је поднео пријаву против ових организација у Суботици, Бачком Петровцу, Сремској Митровици, Вршцу, Сомбору, Kикинди и Сремским Kарловцима.

Пријава је поднета и против јавних предузећа у Суботици и то против предузећа “Управљање путевима и урбанистичко планирање”, “Суботица транс”, Палић – Лудаш, Погребног предузећа.

Прочитајте још:  Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

“Јавна предузећа ће бити контролисана детаљно од Суботице па јужно по Покрајини”, каже Матић уз напомену да сваких неколико дана шаље нове притужбе.

Иначе, према речима овог саговорника Новости, неке од институција које су опоменуте испоштују захтев у року од месец-два дана, а неко у року од годину дана. Има и оних код којих се тај посао отегне на неколико година.

Матић као позитиван пример истиче да у мађарским срединама сваки сајт после мађарског језика има једино ћириличку верзију за српски језик.

Иначе, чланови овог удружења већ 15 година “лове” институције и појединце који не поштују прописе по којима су дужни да користе српски језик и ћирилицу, па уместо тога, користе латиницу.

Према захтевима Удружења, ћирилица је почела да се примењује у 90 општина у Србији, где су од 150 локалних самоуправа 92 биле латиничне. Изборили су се и да у МУП на ћирилици буде обележено хиљаду нових возила, на ово писмо прешли су Београдски сајам, Зоо-врт, Агенција за безбедност саобраћаја, и многа друга предузећа…

Матић истиче да је у Удружењу принцип да се у борби за ћирилицу користи правни приступ и да траже она права која постоје на папиру, без обзира на то што су мала, а закони недовољни.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Удружење за одбрану ћирилице проверава установе широм Војводине и подноси пријаве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *