Француска забрањује ђацима да у школу носе муслиманску одећу

0
срби

EPA-EFE/IAN LANGSDON

Француска забрањује ђацима да у школу носе муслиманску одећу.

Француски министар образовања Габријел Атал најавио је да од нове академске године школарцима у традиционалној муслиманској одећи више неће бити дозвољено да похађају наставу. То су, посебно, абаја (дуга арапска женска хаљина) и ками (дуга кошуља коју носе мушкарци у земљама Залива).

„У школама ће се састати са ученицима и биће им објашњено значење овог правила, зашто не могу да носе абају или камис у школи“, рекао је он за радио станицу Франс Интер.

Прочитајте још:  Француска полиција пустила из притвора осумњиченог за напад на свештеника
Министар је нагласио да ученици који су у школу дошли у муслиманској одећи неће моћи да уђу у учионицу. Они ће у образовну установу моћи да се врате у одећи која одговара новим правилима. Атал верује да ће бити потребно неколико дана да се “схвати ово правило”.

Он је додао да „иза абаје, иза камија стоје младе девојке, младићи и породице – људи са којима треба да водите дијалог, да се бавите педагогијом“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Секуларизам је једна од основних вредности републичке школе“, закључио је министар.

Прочитајте још:  „Вратите се у своју земљу“: Избодене две муслиманке испод Ајфелове куле
У јулу, одмах по именовању за министра националног образовања, Атал је изјавио да је ношење традиционалне муслиманске одеће у школама „верски гест“ који је провокација против секуларне, односно неутралне природе државних и јавних институција, од којих је једна школа.

Атал је 27. августа објавио да француска влада намерава да забрани ношење муслиманске одеће у школама.

„Школа је изграђена на чврстим принципима као што је секуларизам. Секуларизам је слобода да се кроз школу ослободите. Не би требало да буде да када уђете у учионицу, по одећи можете одредити вероисповест ученика“, рекао је он.

Имајте на уму да је француским образовним институцијама од 2004. године законом забрањено ношење верских симбола или одеће, укључујући хиџаб. Међутим, француско Министарство просвете редовно добија жалбе да се закон не поштује.

 

До данас у земљи се настављају дебате. Левичарски политичари осудили су планове министра просвете, назвавши их „супротним Уставу“. Још одлучније је тада говорио у Француском савету муслиманског богослужења. Потпредседник удружења Абдала Зекри уверавао је да абаја није верска одећа, већ једноставно одећа која је „ушла у моду“.

Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *